Īrisus audzēt nav sarežģīti, ja ievērosiet dažus vienkāršus pamatprincipus. Tie ir izturīgi pret sausumu un augstām temperatūrām. Īrisi parasti zied pavasarī, bet siltos laika apstākļos var pārsteigt arī, uzziedot rudenī. Īrisi ir krāšņi, tie zied dažādās krāsās un katrs var izvēlēties sev tīkamāko krāsu un toni. Šo augu izturības pamatā ir barības vielas, kas glabājas sakneņos.

"Īrisus vajadzētu stādīt saulainā vietā, irdenā un ūdens caurlaidīgā augsnē. Audzēšanai piemērota augsne ar neitrālu vai pat viegli sārmainu reakciju. Īrisi patērē augsnē esošo kalciju, tādēļ augsni pirms stādīšanas ieteicams kaļķot, lietot mēslojumu, kas neskābina augsni. Pelni saprātīgās devās īrisiem patīk," savā pieredzē dalās īrisu un gladiolu selekcionārs Laimonis Zaķis, iesakot izvēlēties vietējās, Latvijā selekcionētās īrisu šķirnes, jo tad varēsiet būt droši, ka augi būs izturīgāki pret salu un citiem mūsu platuma grādu klimata diktētiem apstākļiem.

Padomi skaistāko īrisu izaudzēšanai:

Īrisus ieteicams stādīt saulainā vietā, irdenā un ūdens caurlaidīgā augsnē. Bārdainie īrisi nav mitrumu mīloša kultūra. Labāk izvēlieties paaugstinātu vai slīpu vietu to stādīšanai. Neaizraujies ar īrisu laistīšanu! Aplaistīt var jaunos stādus to apsakņošanās periodā.

Neaizraujies ar pārmērīgu īrisu mēslošanu. Nekādā gadījumā nedod mēslojumu ar augstu slāpekļa saturu pēc ziedēšanas, ja vien nevēlies piedzīvot problēmas ar īrisu pārziemošanu, panākot lielu zaļās masas pieaugumu un vāju ziedēšanu nākamajā gadā!

Īrisi jāpārstāda, kad cers sakuplojis, sāk veidot tukšu vidu, bet ziedēšana pavājinās. Augstie īrisi var augt vienā vietā 3 līdz 4 gadus, bet tas atkarīgs arī no to vairošanās.

Lai īrisi labi pārziemotu, uz ziemu tos ieteicams piesegt. Īpaši tas attiecas uz jaunajiem stādījumiem un jaunām, mūsu apstākļiem ne visai piemērotām šķirnēm. Nē kūdrai! Nelieto materiālus, kas uzsūc un ilgi saglabā mitrumu vai ļoti sablīvējas. Rudenī sakneņus var apraust ar augsni, apbērt ar smiltīm, piesegt ar egļu zariem. Īrisiem mazāk kaitē sals, vairāk tieši atkušņu un kailsalu maiņa, it sevišķi pavasara pusē.

Atceries vasarā regulāri pārbaudīt savus īrisu stādījumus, arī pēc ziedēšanas, lai savlaicīgi pamanītu bakteriālo puvi, kas izraisa īrisu sakneņu pārvēršanos smirdīgā masā. Sevišķi postoša tā var būt sabiezinātos stādījumos, siltās un mitrās vasarās. Bojātās vietas nekavējoties jāizoperē līdz veseliem audiem!

Lai stādījumi vasaras otrā pusē nezaudētu dekorativitāti, vēlams tos nomiglot pret lapu plankumainību ar kādu no fungicīdiem pret sēņu slimībām.

Kurus īrisus izvēlēties? Īrisu selekcionārs Laimonis Zaķis iesaka izvēlēties Latvijā veidotās īrisu šķirnes, jo tās būs daudz izturīgākas un vieglāk pārcietīs mūsu ziemas.

Lūk, seši selekcionāra ieteikumi:


Visi interesenti ir laipni gaidīti atvērto durvju dienās Laimiņa Zaķa īrisu selekcijas dārzā, kad varēs iepazīties ar īrisu kolekciju, klātienē saņemt audzēšanas padomus un arī iegādāties īrisu stādus. Tuvākie datumi: 31.maijā un 1.jūnijā, 8., 9. jūnijā, kā arī 13. un 14.jūnijā. Pēc 16. jūnija tikai iepriekš saskaņojot, jo grūti prognozēt, cik ilgi vēl ziedi būs skatāmi, ja nekļūs vēsāks. Vairāk informācijas šeit.

'Burvju aplis'

Ziedu augšējās ziedlapas zilgani baltas, bet apakšējās tumši samtaini zili violetas ar platu gaišu apmali ap tām. Bronzas krāsas bārdiņa. Selekcionārs Laimonis Zaķis uzskata, ka šī ir viena no viņa izcilākajām veiksmēm selekcijā. Šķirne "uzvedas" nevainojami, zied ilgi un bagātīgi.

'Bolero'

Mirdzoši, kruzuļoti bordo sarkani ziedi ar nedaudz tumšāku apakšējo ziedlapu apmali. Uz efektīgā fona izceļas tumši oranžā bārdiņa. Aug un vairojas lieliski, zied bagātīgi jebkuros apstākļos.

'Mākoņlaiva'

Liela auguma šķirne ar īpatnas formas un krāsas ziediem - augšējās ziedlapas baltas, apakšējās horizontālas, pat viegli ieliektas, ar gaišu ceriņu krāsas toni, kurš sabiezinās apmalēs. Bārdiņa koši oranža.

'Ledus virsotne'

Divtoņu zila reversā šķirne – augšējas ziedlapasa tumšākas, apakšējās viegli zilganas. Ļoti labi augoša un bagātīgi ziedoša šķirne.

'Putnu balle'

Viena no krāšņākajām jaunšķirnēm. Augšējās ziedlapas baltas ar krēmīgu tonējumu pamatnē, apakšējās ar violeti rozā biezu svītrojumu, ko apņem balta apmalīte, dzeltens tonējums uz ziedlapu pleciem, bārdiņa oranža. Zied tik bagātīgi, ka viss cers šķiet kā raibu putnu salidojums. Aug bez problēmām.

'Minhauzens'

Ļoti krāšņa, no citām atšķirīga šķirne, ar zilgani baltām augšējām ziedlapām, ap kurām vēsākā laikā saskatāmas šauras iedzeltenas apmalītes, bet apakšējās plūmju purpura ar gaišu tīklojumu ap dzelteno bārdiņu, oranži dzeltena maliņa ap ziedlapām. Tālu izdalās dārzā, uzvedas nevainojami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!