Pat vismazākajā pagalmā, kur nav iespējams uzstādīt lapeni vai nojumi, vienmēr tiks atrasta vieta dārza krēsliem un galdam vai arī vienkāršam dārza soliņam, uz kura pasēdēt mierā un klusumā, pārdomājot dzīvi vai priecājoties par dārzu.

Ļoti būtiska ir soliņa atrašanās vieta - tam jāatrodas aizvējā un daļējā paēnī, lai karstā vasaras pusdienlaikā varētu atpūsties ēnā no tveicīgās saules, savukārt vakarpusē vai no rīta baudītu maigos un patīkamos saulstaru pieskārienus.

Lai kur atrastos sols - līdzās galvenajai puķu dobei, dārza celiņam vai gluži pretēji - atstatus, aiz tā vienmēr būs kāds lielāks objekts - mājas siena, dzīvžogs, sēta, krūmi vai koki. Bieži vien soliņi tiek novietoti lapenēs, kas apstādītas ar vīteņaugiem, vai apstādījumos - pie blīva dzīvžoga vai ziedošiem krūmiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja izraudzītā atpūtas vieta ir mitra, augšējais zemes slānis ir jānorok, tā vietā uzberot rupju granti drenāžai, smiltis vai akmens oļus vai sīkām šķembām (šis risinājums gan nav īpaši veiksmīgs, jo staigāšana ar basām kājām nebūs patīkama). Cits variants - izvietot betona flīžu režģi vai plastikāta šūnu sietu, ko piepilda ar augsni un iesēj zālienu.

Svarīgi, lai sols būtu ērts, tādēļ, pirms iegādāties, noteikti izmēģiniet veikalā dažādus variantus, tajos iesēžoties. Viens no ērtākajiem un ergonomiskākajiem risinājumiem ir 50-55 centimetrus plats sēdeklis, kas atrodas aptuveni 40-50 centimetrus no zemes. Atzveltnei jābūt slīpai, tās optimālais augstums - 16-18 centimetri virs sēdekļa.

Kādu izvēlēties?

Lai arī plastmasas krēsli ir ļoti praktiski, jo nebojājas mitruma un saules ietekmē, tomēr vairumā gadījumu tie izskatās bezpersoniski un diezgan lēti. Plašākiem dārziem un pagalmiem piestāvēs mākslīgā vai dabīgā akmens krēsli, kas ir ļoti populāri Anglijā, Francijā, Itālijā. Tiem gan ir vairāki mīnusi - vēsākā laikā, piemēram, agri no rīta, pavasarī vai rudenī akmens ir ļoti auksts un uz tā nav patīkami sēdēt, turklāt šāda materiāla soli ir arī salīdzinoši dārgi. 

Praktiskākais risinājums - koka, metāla vai koka un metāla soli. Te varianti ir visdažādākie - masīvkoka vai impregnētu baļķu soļi, sīku dēlīšu vai latu konstrukcijas, īpaši apstrādāti zari vai celmi.

Ieteicams izvēlēties cietkoksnes mēbeles, kas ir īpaši apstrādātas pret mitruma un saules iedarbību. Dārza mēbelēm viens no piemērotākajiem materiāliem ir egle, kuras koksne ir noturīga un stabila, bet šķiedras - stingras. Mēbeles, kas darinātas no egles, ir daudz noturīgākas pret sēnīšu izraisītājiem.

Soliem jābūt izturīgiem, ērtiem un pienācīgi samontētiem. Romantiskam angļu stila dārzam, kurā ir daudzi veci koki, smaržīgi ziedoši krūmi un puķes, piestāvēs koka sēdekļi ar metāla kalumiem un mīkstiem spilveniem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!