Foto: stock.xchng
Krūmu un koku griešana ir aktuāla, kad tie izauguši pārāk lieli un tos vairs nav viegli kopt. Dažkārt jānogriež arī dažādi veci zari. Krūmus un kokus apgriež dažādu iemeslu dēļ - vai nu tie izauguši pārāk lieli un grūti apkopjami, vai arī tie jāatbrīvo no veciem zariem.

Pēc apgriešanas krūmi parasti uzzied ātrāk un ar jaunu sparu. Krūmiem tīk apgriešana ziemas un pavasara starplaikā, jo pārāk zema gaisa temperatūra šai nodarbei nav ieteicama. Vēl ilgāk jānogaida ar rozēm un dažiem citiem krūmu veidiem. Ja tomēr nejūties pārliecināts, griezies pēc padoma pie augkopjiem.

Griez droši

Labāk nogriezt par daudz nekā par maz. Tik vien kā galu pielabošana ir samērā bezjēdzīga.

Zaru apstrāde

Tievākajiem zariem izmanto dārza šķēres, savukārt šķēres ar gariem rokturiem lieti noder, lai piekļūtu grūti aizsniedzamām vietām. Rupjākiem zariem iesakām izmantot liektās zaru šķēres, taču dažos gadījumos, kad jātiek galā ar vislielākajiem sazarojumiem, nāksies ņemt rokā zāģi.

Zarus jāgriež regulāri

Regulāra krūmu apcirpšana jāveic šādi: Sākumā atbrīvo krūmu no sausiem un mirušiem zariem un tad ķeries klāt tiem, kas ir pārāk vāji vai nepareizi/neglīti saauguši. Tā turpini, līdz krūma forma ieguvusi vēlamo izskatu. Vienmēr griez tieši virs dzinuma vai sazarojuma. Veidojot griezuma līniju pa diagonāli, tu samazināsi pūšanas vai vīrusu iemājošanas risku.

Ja ir jānozāģē stumbrs, nedari to horizontāli, jo tas paaugstina saslimšanas risku. Veic griezumu tuvu pie kāda lielāka zara un zāģē, sekojot zara vertikālei.

Darbarīki

Kamēr koki ir jauni, tos visoptimālāk ir apgriezt ar dārza šķērēm, vislabāk dubultgriežamām, lai izvairītos no zaru saspiešanas un traumēšanas. Mazliet resnākiem zariem izvēlies rokas zāģi, jo tas ļauj rīkoties precīzāk nekā motorzāģis. Tikai atceries, ka tavs vecais izlocītais zāģis diez vai būs īpaši piemērots, tāpēc labāk izmanto kādu apaļo zāģi ar iestiprināmu asmeni.

Lielākiem darbiem piemērotāks ir motorzāģis. Daudzos gadījumos der atcerēties arī par zāģi uz garāka kāta, kas var kalpot gan kā laba alternatīva, gan kā noderīgs papildinājums. Pateicoties garajam kātam, lielāko darba daļu var veikt, esot uz zemes, tā visu labi pārskatot un nepakļaujot sevi liekiem riskiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!