Foto: Shutterstock
Biezs, skaists dzīvžogs, kuram nevar redzēt cauri un tas aizsargā pagalmu no vēja un nepatīkamajiem putekļiem – nu, kurš gan nesapņo par tādu prieku? Bieži vien, lai izveidotu šādu mūžzaļo dzīvžogu, izvēlas tūjas. Ja arī tu esi šogad parūpējies par to, lai nākotnē tavu sētu ieskautu mūžzsaļais skaistums, tad tevi noteikti interesēs agronomes Vitas Pukas ieteikumi par tikko iestādīto tūju kopšanu.

Agronome uzsver, ka pats galvenais un būtiskākais, lai tikko iestādītās tūjas ieaugtos un justos labi, ir laistīšana, laistīšana un vēlreiz laistīšana! Viņa uzsver, ka jālaista ir katru dienu (it īpaši karstā laikā). Protams, lietainākās dienās retāk, bet laistīšanu nevajadzētu pārtraukt visu sezonu.

"Svarīgi ir arī apdobi uzturēt tīru no nezālēm, tāpēc, iestādot tūjas, vajadzētu tās nomulčot," teic Puka. "Tikko iestādītas tūjas nav jāmēslo. Stādot tās, augsnē ir jāiestrādā kūdras substrāts vai laba melnzeme, kur viss vajadzīgais jau ir klāt. Ja tūjas tagad tiek stādītas, tad var tūjām pabērt ilgiedarbīgos minerālmēslus ("Plantacote" vai "Multicote"), kas tūjas nodrošina ar barības vielām visu gadu. Mēslot vajadzētu sākt nākamajā gadā pēc stādīšanas pavasarī ar skujkokiem domāto mēslojumu," stāsta agronome.

Tūja ir iesakņojusies jeb ieaugusies tikai tad, kad tai veidojas jaunie dzinumi. "Ja iestādīta tūja 'Brabant', tad noteikti nepieciešams jaunās galotnītes apgriezt, bet to var darīt arī citām tūjām," teic agronome un piebilst, ka arī brūnos zaru fragmentus ir ieteicams izgriezt, jo tūjām veidojas jaunie dzinumi, kas tās padarīs vēl kuplākas.

  • Vairāk par tūju kopšanu lasi, lūk, šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!