Foto: Shutterstock

Jauna mode un aktualitātes vērojamas ne tikai apģērbu un interjera jomā, arī dārza labiekārtošanā ir vadošās tendences, no kā iedvesmoties. Ja savlaicīgi plāno, kā šogad uzfrišināt dārza ainavu, ko pamainīt un ko varbūt radīt no jauna, iepazīsties ar šogad aktuālajām tendencēm dārzā, ko apkopojis portāls Housebeautiful.co.uk.

Veidojot jaunas dobes vai plānojot, kādus augus tur šogad stādīt, vērts ņemt ieteikumu, ka šogad aktuāli ir augstie augi. Ierasts dobi klasiski veidot tā, lai viss izskatās daudz maz saskaņoti, tomēr šogad aktuāli radīt nedaudz mežonīgus apstādījumus, kur vērojami gan zemāk augoši augi, gan tādi, kas slejas augšup pat cilvēka augumā. Un neviens nevarēs aizrādīt, ka tas izskatās nevīžīgi, jo tieši šādi dārzi šogad būs modē visā pasaulē.

Foto: Shutterstock

Vai tās būtu ziemcietes vai vasaras puķes, atslēgas vārds ir krāsa, un šogad tā ir iezīmējas īpaši spilgti. Ja vēlies sekot līdzi dārza aktualitātēm, tad zini, ka spilgtas un sulīgas krāsas būs īstā izvēle. Fuksi rozā dālijas, sulīgi zilas delfīnijas, lillā hortenzijas, izteikti oranžas krāsas kliņģerītes – tas viss piedien dārzam, kas veidots pēc jaunākajām tendencēm.

Foto: Shutterstock

Dārzs nebūtu dārzs, ja tur neatrastos arī omulīgas mēbeles vai vieta, kur atpūsties un baudīt darba augļus. Šogad aktuālas rustic stila dārza mēbeles, piemēram, romantiski cakains krēsls no metāla būs īsts atradums. Kas attiecas uz materiālu kombinēšanu, tad šogad aktuāli izvēlēties kontrastus, piemēram, metāla dārza galds ar antīkiem koka krēsliem pie tā. Aktuāli šogad dārzā iznest baldahīnus, pītas dārza mēbeles un varbūt pat kaut ko tādu, ko nav ierasts redzēt ārā, tāpēc drosmīgajiem un ar fantāziju bagātajiem dārza īpašniekiem šogad vērts izpausties pēc savas patikas!

Foto: Shutterstock

Šogad dārza modē ir arī dažādi vijumi un kāpelējošie augi. Šim nolūkam var izmantot mājas sienu, speciālas rūtis, žogu paneļus, kolonnas un citus pamatus, kas ļauj augam pa to brīvi augt un plesties, veidojot zaļu sienu. Ja nepieciešams nodalīt kādu zonu, piemēram, no kaimiņu dārza, tad zaļās sienas, žogi, paneļi noteikti būs daudz izskatīgāks un mūsdienīgāks risinājums par ierastajiem tūju dzīvžogiem.

Foto: Shutterstock

Tikpat aktuāli ir arī vertikālie dārzi, kuros var stādīt gan puķes, gan garšaugus. Šķietami sarežģīto risinājumu patiesībā var īstenot itin vienkārši, turklāt - ja nav dārza, to var iekopt arī uz balkona. Interesantas idejas ar vertikālajiem dārziem var smelties šeit.

Foto: Shutterstock

Čaklajiem dārza uzturētājiem noteikti svarīgi bez puķēm izaudzēt kaut ko ēdamu, piemēram, saknes vai garšaugus, tad nu šajā sakarā 2016. gads atnācis ar gaumīgu aktualitāti – dārza kastēm. Vairākkārt pierādījies, ka kastēs iekoptas dobes krietni atvieglo ikdienu - cīņa ar nezālēm ir vienkāršāka, laistīt augus un novākt ražu ir daudz ērtāk.

Šādi var audzēt teju visu - no lociņiem līdz pat zemenēm un tomātiem. Vairāk padomus par to, kā izveidot šādas dobes, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!