Foto: Shutterstock
Par mulčēšanu dzirdēts daudz, taču ne visiem ir priekšnojauta par to, kas tā īsti ir, kā to pareizi izmantot un kad to ir nepieciešams izmantot. Lai rastu atbildes, portāls ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar SIA ''Deko mulča'' speciālisti Ivetu Mauriņu.

Mulčēšana ir augsnes nosegšana ar organisku vai neorganisku materiālu. Tā pasargā augsnes virskārtu no izžūšanas, dubļu veidošanās lietusgāžu laikā, kā arī kavē nezāļu attīstību, samazina krasas temperatūras svārstības augsnes virskārtā, veicina bioķīmiskos procesus, mikroorganismu darbību un labas augsnes struktūras veidošanos. Mulčēšana arī papildina trūdvielu saturu augsnē un neļauj lietum izskalot augsnes daļiņas.

Plašāk zināmie organiskie mulčēšanas materiāli: mizu mulča, koku šķelda, zāģu skaidas, priežu čiekuri, kūdra, komposts, salmi, lapas un nopļautās zāles masa. Šķelda būs vairāk piemērota koku apdobēm vai krūmu grupām, savukārt ar krāsotu šķeldu ierastās dobes iegūs maģisku krāsu gammu un vēsajā, pelēkajā rudenī piešķirs tām krāsas, tai pat laikā veicot savas funkcijas augu nosegšanai, aizsardzībai no rudens salnām, lielām lietusgāzēm, stāsta speciāliste. Krāsotā šķelda lieliski derēs arī kā taciņu un celiņu, bērnu spēļu laukumu vai apmaļu segums.

Mulčēšana ir samērā viegli paveicams process, taču ir daži pamatnoteikumi, ko vajadzētu ievērot.

Izvēlies pareizo mulčēšanas materiālu videi, ko vēlaties mulčēt. Katram augam, dobei ir piemērots savs materiāls. Skujenājiem, rododendriem, krūmājiem lieliski derēs šķelda, augiem, puķēm – mizu mulča, vecā zāle vai lapas.

Sagatavo mulčējamo laukumu. Mulča palīdz cīnīties ar nezālēm, tādēļ pirms mulčēšanas jāattīra laukums no liekām zālēm un nezālēm. Uzirdiniet augsni, izveidojiet malas vai robežas, kas noturēs mulču vēlamajās robežās.

Mulčējiet ar biezu slāni mulčējamā materiāla. Rezultātu tas dod, ja mulčējamais materiāls tiek klāts bagātīgi. Ieteicamais biezums ir 3-5 centimetri.

Izlīdziniet mulču ar grābekli, lai visā laukumā būtu vienāds slānis.

Noņemiet mulču no laukuma, kur plānojat audzēt kaut ko jaunu (ja šis laukums ir blakus vai tuvumā).

Organiskā mulča jāatjauno ik gadu!

Ieteicams izmantot mulču tieši rudens un ziemas sezonā, lai aizsargātu augus no sala. Taču mulčējot augus ziemai, noteikti nedrīkst aizmirst par tās noņemšanu pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!