Foto: Shutterstock
Šobrīd dārza darbu pienākumi rit pilnā sparā, kuros ietilpst arī puķu stādu ierīkošana kastēs un iekarināmos grozos. Lai augošajām puķēm būtu labvēlīgi apstākļi, jācenšas izvēlēties pēc iespējas piemērotāki podi un kastes, tad arī to augšana neliks vilties.

Plastmasas kastes

Plastmasas materiāla puķu podi un piestiprināmās kastes ir vispopulārākā izvēle, taču pirms pirkuma ir jāizvērtē piemērotākais risinājums, lai augam būtu pienācīgi apstākļi un tas spētu labi augt. Viens no pamatlikumiem, ko vajadzētu ņemt vērā, ir kastes vai poda biezums. Jo plānāka būs plastmasas sieniņa, jo tā kalpos īsāku periodu, turklāt caur plānajām sienām auga saknes var pārlieku sakarst karstajās vasaras dienās. Ja vēlies iegādāties pirkumu, kas kalpos ilgākam laikam, izvēlies pietiekami bieza materiāla podus vai kastes.

Plastmasas kastēm un podiem jāņem vērā arī ietilpība, tāpēc pirms pirkuma ir jābūt skaidrībai par to, kādi augi šeit tiks audzēti. Noteikti nevajadzētu sastādīt augus pārāk biezi, jo tad tiem var pietrūkt ne tikai vietas, bet arī barības vielas, tāpēc ņem vērā, cik daudz puķes vai augus vēlies stādīt, un arī pēc tā izvērtē atbilstošāko kasti vai podu.

Ja neesi pārliecināts par to, vai spēsi augus apliet katru dienu, iegādājies kastes ar dubulto dibenu, kas aprīkots ar papildus atverēm, kur iepildīt ūdeni un līdz ar to nodrošināt augu ar mitrumu ilgākā laika periodā. Šāds risinājums ir vērtīgs, ja nav iespēja puķes aprūpēt katru dienu vai arī vietās, kur dienas lielāko daļu spīd saule un varētu būt pārāk karsti apstākļi augam.

Iekarināmie grozi un podi

Pie sienas piestiprināmi grozi ir ļoti gaumīgs risinājums, kurā pateicīgi izskatīsies jebkura vasarā ziedošā puķe. Jebkurā gadījumā pītajos grozos noteikti jābūt ieklātai plēvei, pretējā gadījumā ūdens sūksies un arī substrāts birs cauri. Plēve nepieciešama, lai pinums nesaskartos ar substrātu un auga saknes tiktu pasargātas no pārlieku liela mitruma. Grozu ieviešanā jāņem vērā fakts, ka tiem zem klajas debess nebūs piemērotākā vieta. Stipra lietus gadījumos podam jābūt novietotam drošākā vietā, citādi saknes paliks bez gaisa un pārlieku lielais mitrums veicinās pūšanu. Iekarināmajiem groziem jābūt tādiem, lai tie būtu gana stabili, bet, ņemot vērā puķu augšanu, tam jābūt ar slīpu malu, lai ziedi būtu redzami. Pievērs uzmanību, lai groza āķis būtu pietiekami stabils. Ja iegādājies pītos grozus, ko paredzēts uzlikt uz balkona margas, jāņem vērā tā stabilitāte. Abās groza pusēs jābūt līdzīgam svara sadalījumam, lai tas nevarētu nokrist.

Bez pītajiem groziem, kas izskatās ļoti gaumīgi īpaši lauku mājās, arī plastmasas iekarināmie podi ir pieprasīts risinājums. Izvēloties šādu puķu podu, jāņem vērā tas, kādi augi tiks audzēti, jo vislabāk šāds risinājums izskatīsies, ja puķes būs nokarenas un nosegs pašu trauku. Piemēram, petūnijām šāds risinājums ir vispiemērotākais. Iegādājoties šādus podus, jāpievērš uzmanība tam, lai stiprinājums jeb āķis būtu gana stingrs un noturēs visu smagumu. Jebkurā gadījumā šādi podi nav piemēroti vējainām vietām, kur tie var tikt apgāzti. 

Iekarināmie podi ar kokosa šķiedru vai džutas audumu

Iekarināmo puķu podu piedāvājumā īpaši izcēlušies risinājumi ar kokosriekstu šķiedru. Puķu poda pamats veidots no metāla stieplēm, bet iekšpusē ir ieklāta kokosriekstu šķiedra, kas palīdz pasargāt substrātu no pārlieku liela mitruma un reizē arī palīdz saglabāt mitru augsni pēc laistīšanas. Pēc izskata līdzīgs risinājums ir podi ar ieklātu džutas audumu, kas tāpat kā kokosriekstu šķiedra, ir ūdens un gaisa caurlaidīgs materiāls, kas noteikti radīs daudz patīkamāku vidi augam nekā ieklāta plēve. Šādi iekarināmie puķu podi arī izskatās daudz pievilcīgāki par jebkuriem plastmasas podiem vai kastēm, turklāt tie ļoti labi iekļaujas kopējā dārza noskaņā, ja vēlies ar tiem papildināt ne tikai balkonu vai terasi.

Starp citu, šādi risinājumi pieejami dažādās formās, arī garenās, tādējādi tos var izvietot arī uz loga palodzēm vai balkoniem. Pat tad, ja nokarenās puķes nenosegs visu groza pamatni, šajā gadījumā gan kokosriekstu šķiedra, gan džutas audums izskatīsies labi arī nenosegts.

Substrāts un mēslojums

Jebkuram augam, kas tiek iestādīts iekarināmā grozā vai piestiprināmā puķu kastē, ir jāievēro īpašās prasības pret substrāta un mēslojuma izvēli. Šiem risinājumiem piemērotākais būs rupjas faktūras substrāts, jo tādā gadījumā saknēm būs vieglāk elpot un arī pati augsne nebūs tik blīva. Stādot augus podos vai kastēs, nevajadzētu žēlot augsni, tai jābūt piepildītai līdz pašai malai. Kas attiecas uz mēslojumu, vislabāk izvēlēties to granulu veidā, jo tas ir vienkāršākais veids, kā nodrošināt augus ar papildus barības vielām. Šķidro mēslojumu jāatšķaida ar ūdeni un jāpievieno to laistīšanas reizēs, taču vislabāk to atjaukt vājā koncentrācijā, lai tas var tikt pieliets katrā laistīšanas reizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!