Foto: Shutterstock
Ja tavā prātā rosās domas par to, ko gan stādīt vai sēt kopā vienā dobē un kas ir šo procesu galvenie likumi, tad portāla ''Better Homes and Gardens'' sniegtie padomi būs īsts glābiņš. Šeit atradīsi ne tikai ieteicamo augu kombināciju vienā dobē, bet arī neparastākus risinājumus dārza labiekārtošanā.

Lai vai kādu kompozīciju izvēlētos veidot vienā dobē, svarīgākais ir ievērot, lai būtu atbilstošs augstums. Pretējā gadījumā vienas puķes izaugs ļoti augstas un zemākās kļūs nepamanāmas, taču atsevišķos gadījumos šādi kontrasti var būt arī pateicīgi, īpaši tad, ja garākās puķes stiepjas uz augšu, ne plešas arī platumā.

Pavasara puķes

Lai pavasarī vienmēr būtu prieks apraudzīt pirmās pavasara dobes, svarīgi šīs sīpolpuķes stādīt vienviet. Ja tās būs izsijātas pa visu dārzu un dažādās dobēs, tad prieks vairs nebūs tik pārskatāms un iespaidīgs. Un nevajag baidīties no šo puķu miksēšanas pat tad, ja visas nav sīpolpuķes. Piemēram, narcises lieliski izskatīsies kopā ar zilsniedzītēm. Tāpat tulpes lieliski harmonēs kopā ar eksotiskākiem augiem, piemēram, fritilāriju augu.

Tāpat nebaidies eksperimentēt ar dažādu krāsu ziedu izvēli vienā dobē. Ja vēlies ierīkot tulpju dobi, tad izvēlies dažādu krāsu tulpes, ne tikai vienas, tad kopskats būs krāšņāks un dažādāks.

Augu miksēšana

Pavasara pilnbrieds un vasaras sākums ir ziediem bagātākais laiks, kad daba ar vērienu atmostas, tāpēc varam atļauties dažādus eksperimentus. Kā viens no tiem var būt garšaugu un ziedu miksēšana vienā dobē. Ir arī daudz un dažādi dekoratīvie garšaugi, kam izaug arī ziedi, tāpēc tie apvienos divas funkcijas vienā dobē. Piemēram, maurloki un lavanda labi jutīsies īrisu un peoniju sabiedrībā. Garšaugi var būt ne tikai lieliski augi ēdienkartes papildināšanai, bet arī dobes izskaistināšanai, piemēram, salvija lieliski piestāvēs jebkurai kompozīcijai.

Rožu sabiedrībai

Rozes ir dārza karalienes, tāpēc tās ne vienmēr pacietīs citu augu klātbūtni līdzās. Vai tās būtu rozes vai krūmrozes, vislabāk tām blakus ierīkot ziemcietes un viengadīgas puķes, kas pārlieku neieņems blakus augošo rožu teritoriju. Viens no piemēriem - krūmu rozes ļoti labi pacietīs līdzās augošus īrisus.

Tropu augi

Ja esi nolēmis dārzu papildināt ar tropiskām notīm, tad ir vērts ņemt vērā, ko šos augus ieteicams vienmēr stādīt vienkopus. Tie jutīsies daudz labāk, ja atradīsies viens otram līdzās, un kamēr vien temperatūra būs gana augsta un gaiss mitrs, tiksiet apbalvoti ar krāsainām lapotnēm un krāšņiem ziediem.

Ēnainās vietas

Ja dārzā ir kāda ēnaina vieta, tas nebūt nenozīmē, ka tai jāpaliek augu neskartai. Arī šādās vietās var tikt audzēti dažādi augi, turklāt, daudziem tieši šāds novietojums ir vispateicīgākais. Ēnainās vietās labi jutīsies papardes, hostas, astilbes un grīšļi.

Vasaras dārzs

Vasaras puķu laiks ir vispateicīgākais, jo tad izvēle ir visplašākā. Vasaras puķu dobēs noteikti nevajag būt konservatīviem, jo ir tik daudz un dažādas iespējas veidot puķu kombinācijas vienviet. Piemēram, lilijas ļoti labi augs kopā ar pujenēm, jo tad kad tās būs noziedējušas, lapas kalpos kā labs balsts lilijām.

Vienkrāsainas kombinācijas

Ja nevēlies saraibināt dārzu, bet izveidot kompozīciju dobē no vienas toņu gammas, tad izvēlies, piemēram, lillīgi zilos toņus un audzē lavandu, agapantus, īrisus, dekoratīvos sīpolus un delfīnijas.

Hortenziju sabiedrība

Hortenzijas ir lielisks augs, kam izcelties dārzā, taču pēc saulgriežiem tā pamazām nobirst, bet dārzs nezaudēs savu pievilcību, ja līdzās būs augi, kas zied arī pēc šiem svētkiem. Šādā salikumā vari izvēlēties līdzās hortenzijām ieviest čīksteni, begonijas, flokšus un kliņģerītes, kā arī virkni citas viengadīgās puķes.

Hortenzijas, kas zied ēnainās vietās var papildināt ar citām ēnainu vietu mīlošām puķēm, piemēram, maijpuķītēm, kuru lapas radīs biezu segu, japāņu meža grīsli, hidrangeju, papardes un citus krāšņumus.

Krāsu kombinācijas

Protams, gaumes ir dažādas un katram ir savs viedoklis par to, kas ir skaisti, taču nevajag baidīties ne no vienkrāsainības, ne arī no daudzkrāsainības. Lieliski izskatīsies puķu dobes, kas ierīkotas vienā toņu gammā, gan arī kompozīcijā ar dažādām krāsām. Vairāku krāsu izmantošanā vislabāk neizmantot vairāk kā trīs krāsas, lai kopskats nebūtu pārāk raibs. Klasiska krāsu izvēle ir balta, sarkana un lillīgi zila. Tās ir kontrastējošas krāsas, kas lieliski kopā harmonē. Arī divu krāsu izvēlē izvēlies kontrastus, kas labi izcelsies, piemēram, dzeltenu ar violetu, ieviešot rudbekijas ar kaut ko zilu, piemēram, agerātiem.

Puķu podi

Iekarināmi vai stabili novietojami podi arī var tikt izmantoti dažādu kompozīciju veidošanai. Ja izvēlēsies puķes, kas ir vienāda augstuma, tās var izveidot ļoti kuplu kompozīciju. Kā viens no piemēriem ir apvienot vienā podā cīnijas ar lapsastēm un samtenēm. Kombinācijas ir daudz un dažādas, galvenais izvēlēties to, kas pašu gaumei atbilst visvairāk. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!