Foto: Shutterstock
Dārza labiekārtošana neaprobežojas vien ar dobēm pie logiem un puķu kastēm uz palodzes. Domājams, ikviens savā pagalmā vēlas redzēt arī kādu koku – tie var būt vairāki līdzās žogam, teritorijas norobežošanai, un tas var būt arī viens maktens koks kā galvenā rota pagalmā. Jebkurā gadījumā ir jāzina, kādus kokus izvēlēties un kā tos pareizi stādīt.

Visai bieži kokus cilvēki izvēlas stādīt tieši pie žoga, lai norobežotos no kaimiņiem un ar tiem aizsegtu skatu uz savu teritoriju. Ja vēlies stādīt kokus tieši šim nolūkam, arborists un dārzkopis Edgars Neilands iesaka vispirms painteresēties par noteikumiem. Ir pašvaldības, kurās ir noteikts pieļaujamais koku augstums, bet Rīgā šādu noteikumu nav. Vien jāņem vērā cilvēciskie faktori un jāatceras – ja koka daļa ar laiku sniegsies pāri robežai un būs jau kaimiņa teritorijā, tad zini – tam būs gan visas tiesības kokam zāģēt zarus, gan cienāties ar ražu, ja tas ir kāds augļu koks. Arborists skaidro, ka visai bieži nākas saskarties ar situācijām, kad jādomā, kā, nekaitēt kokam un pie viena arī netraucēt kaimiņam, ja koks jau raisa diskusijas kaimiņu starpā. Šāds iemesls esot visai biežs iemesls arī tiesu darbiem. Tāpēc izlemt, kādus kokus stādīt un kurā vietā, nav viegli. Un, ja ir šaubas par izvēli, kas varētu ietekmēt arī kaimiņu labsajūtu pagalmā, labāk aprunāties, pirms koks jau iestādīts un slieces pretī debesīm.

Pirms iegādājies konkrētus kokus, arborists ļoti rūpīgi iesaka apsvērt visus par un pret un atrast to piemērotāko stādu. Koks tomēr nav viengadīga puķe vai augs īslaicīgam periodam. Ļoti svarīgs aspekts ir koka izmērs – jāsaprot, kāds ir mērķis koka stādīšanai. Tikai zaļumam vai ar to vēlas ko aizsegt? Ja tā, tad kāds ir auga ieteicamais augstums, lai pagalms nepārvērstos par mūžamežu, neļaujot iespīdēt ne saules staram? Piemēram, lielāku lapu koku ieteicams stādīt mājas dienvidu pusē, lai vasaras karstajā laikā lapotne radītu mājai ēnu, tādējādi aiztaupot vajadzību pēc kondicionieriem, turpretim ziemas sezonā, kad lapas jau būs nobirušas, māju sildīs saules siltums. Arī šādas gudrības ieteicams pārdomāt un ņemt vērā, pirms stādi koku.

Foto: Shutterstock

Arborists stāsta, ka ļoti bieži cilvēki pārspīlē ar auga izvēli tieši augstuma ziņā. ''Iegādājas stādu ar domu, ka to apgriezīs un ierobežos tā kuplumu un augstumu, bet beigu beigās ļauj vaļu tam augt pēc dabas likumiem, un tad sākas problēmas. Cilvēki saprot, ka nu augi ir pārāk lieli, bet tik vēlu jau ierobežot tā izmērus, ir diezgan cietsirdīgi pret augu.'' Tāpēc arborists silti iesaka iepriekš apzināties vēlamo augstumu un tad pēc tā arī attiecīgi pielāgot auga izvēli. Ja šajā jomā neesi zinošs, ļoti labs palīgs būs vietne www.latvijasstadi.lv, kur ir iespēja ievadīt vēlamo auga augstumu, platumu, un pēc tā tad arī tiks atlasīts augu piedāvājums no dažādām Latvijas stādaudzētavām.

Kādus kokus izvēlēties?

Tā kā septembris ir pat ļoti piemērots laiks koku stādīšanai, it īpaši skuju kokiem, bet oktobrī visai droši vēl var stādīt lapu kokus, jāpārdomā rūpīgi, kādus kokus tad izvēlēties. Nav viennozīmīgu ieteikumu, taču viss atkarīgs no vajadzībām, vēlreiz atgādina Neilands. Runājot par zemākiem kokiem teritorijas norobežošanai, ieteicamas ir visdažādākās kļavas, aktinīdijas, zirgkastaņas, dažādu veidu alkšņi, korintes, bārbeles, bet, ja vajadzīgi augstāki augi, vilkābeles, skabārži, dižskābārži, liepas būs pašā laikā. Nenāktu par sliktu iepriekš aprunāties arī ar stādaudzētavas pārstāvjiem – viņi noteikti varēs palīdzēt ar konsultāciju un ieteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!