Foto: Shutterstock
Plānojot to, kā izskatīsies daiļdārzs, jau laikus vērts padomāt par katrai zonai piemērotākajiem augiem. Ja košumdārzam atvēlētā vieta ir ēnaina, nevajag bēdāt – arī tajā iespējams audzēt skaistus un košus augus un ziedus. "Tavs Dārzs" apkopoja ēnainajām vietām piemērotākos.

Astilbes – krāšņa un daudzgadīga puķe. Astilbes ir ziemcietes, daudzgadīgi lakstaugi, tāpēc tās dārzā ar savu krāšņumu priecēs vairākus gadus. Astilbju šķirnes pieejamas ne tikai dažādos izmēros un krāsās, bet arī ar atšķirīgām ziedu tekstūrām. Šie augi labi augs vietās, kur nav pusdienas saule, bet ir augsts gruntsūdens līmenis. Labākais laiks stādīšanai ir pavasaris, tomēr to var darīt arī rudenī.

Begonijas. Ir labs iemesls, kāpēc begonijas asociējas ar kapu apstādījumiem – tās lieliski piemērotas vietām, kur visu dienu nespīd saule. Begonijas ir ļoti daudzveidīgas – var atrast gan vienkāršas šķirnes, gan nokarenās begonijas, gan augstās begonijas. Ja dārzu ir vēlme papildināt ar kādu košumu ēnainajā vietā, tad var izvēlēties augstās begonijas. Begonijām netraucē ne vēsums, ne karstums, tomēr jāievēro, lai tās nebūtu pārlieku mitrā augsnē.

Plankumainās panātres (Lamium maculatum) ir sastopamas kā savvaļā, tā košumdārzos. Kāpēc šo augu izvēlēties piemāju apstādījumiem? Dekoratīvās panātres ļoti labi augs paēnā un ēnā, tām nevajadzēs daudz uzmanības un tās papildinās dārzu ar košajiem ziediem un sudrabainajām lapām. Viena no skaistākajām šķirnēm ir 'Roseum', kurai ir lieli rozā ziedi.

Dārza hortenzijas. Mūsu klimatiskajiem apstākļiem vispiemērotākās būs kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens) – daudzgadīgo krūmu ar apaļajām ziedkopām ziemas laikā nebūs vajadzība īpaši apsegt un tās ar savu krāšņumu priecēs arī nākamajā sezonā. Tām piemērotas kā saulainas dārza vietas, tā noēnotas. Turklāt, hortenzijas ziedēs ilgi – pat 1,5-2 mēnešus. Galvenais, lai augsne būtu labi drenēta un trūdvielām bagāta. Vairāk lasi šeit.

Hostas. Šīs ziemcietes ir vienas no tām, kas viskrāšņākās ir tieši tad, ja aug ēnainās vietās. Ne retais vien būs pamanījis hostas, kas salapojušās vecmāmiņu koptajās dobēs – tās vienā vietā var augt pat daudzus desmitus gadu. Hostas ir ļoti dekoratīvas un neprasa lielu kopšanu – galvenais, lai augsne ir auglīga, mitra, bet labi drenēta. Ja hostas tiek labi laistītas un barotas ar kompostu, tad vasarās tās priecēs ar ziediem. Atšķirībā no šķirnes, tām ir violeti vai balti ziedi. Arī lapu krāsojums atšķiras, citām tās ir ar baltu maliņu, citām dzeltenīgas. Vairāk par hostām lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!