Foto: Shutterstock
Rozīgas, rūsganas, sudrabotas un pat gaiši zaļas – heihēras izkrāšņo dobes visdažādākajos toņos, turklāt atsevišķas sugas saglabā pievilcīgo zaļumu pat ziemas mēnešos, kad dobes visbiežāk ir vien zemes klātas.

Ja vieglās kopšanas un pievilcīgā izskata dēļ turi cieņā hostas, tad pēc heihēru iepazīšanas tāpat domāsi arī par tām. Heihēras var raksturot kā zemu, kompakti izkārtojušos augu ar smalkiem kātiņiem un rozetē izvietotām lapiņām, kas, atkarībā no sugas, var būt dažādu krāsu. Vasaras vidū lapotnes virspusē izstiepjas ziedneši ar skrajās ziedkopās izvietotiem sīkiem zvanveida ziediņiem. Ja lapotne ir blīva un masīva, tad ziedi, savukārt, rada viegluma iespaidu, vējā šūpodamies un trīsuļodami. Daudzām šķirnēm ziedkopas arī pēc noziedēšanas ir vizuāli interesantas un droši atstājamas nenogrieztas līdz ziemas sākumam, raksta ''Galantus''.

Heihēras ir viens no tiem nedaudzajiem augiem, ar kuriem var sekmīgi ienest krāsas arī noēnotā vietā. Dārzu īpašnieki zina, ka vairums interesanto un košo toņu augi pieprasa saulainu augšanas vietu, taču heihēras savu krāšņumu atrādīs arī noēnotā vietā, turklāt augs ir pielāgoties spējīgs – tas var augt arī saulē vai gaišā ēnā.

Meklējot augam piemērotu vietu, ņem vērā, ka heihērai vajadzīga caurlaidīga, neitrālas reakcijas un vidēji mitra augsne. Heihēras ir lieliski izmantojamas krāsu efektu radīšanai, turklāt tās ļoti gaumīgi izskatās kopā vienā dobē ar hostām, astilbēm, cekuliņiem, akmeņlauzītēm, pulkstenītēm, prīmulām, zema auguma krūmiem un skujeņiem, tāpat heihēru ziedi labi harmonē ar dažādām zāļveida ziemcietēm. Tās var stādīt jauktās dobēs, kā papildinājumu kokaugu un krūmu grupām.

Heihēras būs ideāls augs gandrīz jebkurā dārzā. Tās der, lai ienestu papildu krāsas un formas akmens dārzā vai kā spilgtu akcentu lauku sētas apstādījumā. Starp citu, heihēru lapas ilgi saglabā dekorativitāti, tādēļ tās ir vērtīgs augs priekš floristiem, jo tās var izmantot dzīvo augu kompozīcijās un arī izkaltētā veidā tās saglabās dekorativitāti, savā mājaslapā raksta stādaudzētava ''Kļaviņas''.

Heihēru sugas augi aug dažādos biotopos, tāpēc dažas sugas pēc izskata ir diezgan atšķirīgas viena no otras, un tām ir dažādas prasības attiecībā uz temperatūru, augsni un citiem dabas faktoriem. Vienas no izplatītākajām ir Vizuļu heihēras, kurām sakārtotie ziedi, graciozi kustoties vējā, vizuļo sarkanos vai rozā toņos. Sīkziedu heihērai raksturīgi sīki, balti vai krēmkrāsas ziediņi spēcīgā, stiegrā kātā. Asinssarkanā heihēra ir zemāka auguma, taču ar izteiksmīgām ziedkopām, kas atkarībā no šķirnes, ir sārtos vai baltos toņos. Spožā heihēra uz visu citu fona izceļas ar ādaini spīdīgajām lapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!