Foto: Shutterstock
Pēc sniega nokušanas zālājos daudzviet pavērās nepievilcīga aina, kuru rotā neskaitāmi kurmju rakumi. Tieši šajā sakarā vērsāmies pie Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākā speciālista dārzkopībā Māra Narviļa, lai noskaidrotu, kā pareizāk rīkoties, pirms iestājas pamatīga ziema ar biezu sniega segu, un, lai pavasarī varētu iesēt zālienu.

Kāpēc kurmi rok zemi? Kurmis ir izteikts kukaiņu un kāpuru ēdājs. Ejas, ko tas cītīgi rok un uzrauga, ir galvenā vieta, kur tas atrod savas pusdienas. Tā kā kurmim zem zemes redze nepalīdz, tam atliek paļauties uz savu izcili smalko ožu. Lai saostu barību, tam ejās ir nepieciešams svaigs gaiss, tādēļ izraktais augsnes konuss ar gaisa atveri vidū kalpo kā skurstenis svaiga gaisa cirkulācijas nodrošināšanai. Uznākot ziemai, kurmji šos rakumus veido augstākus, lai nodrošinātos ar gaisa padevi arī sniega uzsnigšanas gadījumā, kurmja rakumu parādīšanos skaidro speciālists.

Ko iesākt ar rakumiem? Pirms atkārtota sala iestāšanās, rakumus obligāti jānolīdzina, jo tiem sasalstot, ar nelīdzenumiem nāksies sadzīvot līdz pavasarim. Jāņem vērā, ka nenolīdzinot rakumus, pavasarī veidosies nelīdzens zāliens, kas būs grūtāk izlīdzināms – izraktā augsne būs noblīvējusies un, ja to vēl cauraugs zāle, nelīdzenums kļūs krietni jūtamāks un grūtāk likvidējams.

Arī eju vietās zāles velēna var iegrimt un padarīt grūtākus zāliena kopšanas darbus pavasarī. Ja tādas vietas ir iespējams pamanīt tagad, tās noteikti jāpiemīda.

Veicot izlīdzināšanu, jāķeras arī pie kurmju aizbiedēšanas. Elektroniskie atbaidītāji, lamatas, smirdīgas vielas ir tas, kas dzīvnieciņam liks šo vietu pamest un veidot rakumus citviet, skaidro speciālists.

Ja meklē pēc padoma, kā atvairīt kurmju klātbūtni dārzā vai pagalmā, noderīgas tautas metodes var smelties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!