Foto: Shutterstock
Jau ap Ziemassvētkiem veikalu plauktos varēs manīt daudz uzziedinātu pavasara puķu podos – sākot no dzeltenajām pavasara vēstnesēm narcisēm līdz smaržīgām hiacintēm un dažādu krāsu tulpēm. Pagaidām līdz tam brīdim gan nedaudz jāpagaida, bet tie, kuri savās mājās grib ienest pavasari nedaudz ātrāk, var pamēģināt sīpolpuķes izaudzēt paši saviem spēkiem, lai jau janvārī varētu lepoties ar smaržīgi ziedošiem pavasara vēstnešiem.

Pieredzes stāstā par tulpju un hiacinšu ātrāku uzziedināšanu dalās "Tūrismagids" redaktore Andra Briekmane, kura pati pērn saviem spēkiem podiņos izlolojusi tulpes un narcises, kas janvārī priecējušas ar savu aromātisko smaržu.

Kā stāsta Andra, pērnā gada oktobrī viņa iegādājusies lētus sīpolpuķu sīpolus, uz kuru iepakojuma fotogrāfijas šķitušas daudzsološi skaistas. "Sastādīju podiņos un izliku uz balkona, bet ap pirmo auksto laiku nesu iekštelpās," piebilst Andra. "Janvārī visas uzziedēja. Ļoti skaisti, smaržīgi un lēti – noder arī dāvanām!"

Viņa atklāj, ka sīpolpuķu stādus aplējusi vien stādīšanas laikā, jo bijusi sausa augsne, bet pēc tam likusi podiņu mierā, jo par mitrumu parūpējušies laikapstākļi. Kad ienesusi podiņus ar augiem telpās, tad gan laistījusi un kopusi kā ierasts. "Var pat sniegu ik pa brīdim uzlikt, ja istabā ir ļoti silts, jo šādi augam var radīt līdzīgākus apstākļus kā pavasarī ārā," skaidro Andra.

Savukārt "Tavs Dārzs" no pieredzes var ieteikt, ka šos augus pēc noziedēšanas nevajadzētu lidināt atkritumu kastē, bet gan iestādīt dārzā, lai tie ar savu krāšņumu priecētu nākamajā sezonā. Kurus piecus augus pēc noziedēšanas vērts saglabāt stādīšanai dārzā, lasi šeit.

Kā pareizi rūpēties par pirmajām pavasara puķēm podiņos, lasi šajā rakstā, bet šajā rakstā varēsi izlasīt lielo "kopšanas ābeci pavasara augiem", kurā atradīsi vērtīgu informāciju ne tikai par hiacinšu un tulpju audzēšanu, bet arī par narcisēm, krokusiem un citiem augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!