Foto: DELFI
Nezinātājs, paskatoties uz šo augu, nodomātu – tā nu gan ir ražena astilbe, laikam jau labi mēslota! Tomēr ar astilbi šim augam ir mazs sakars. Lai arī pēc ziedu skarām itin līdzīgs augs, divmāju kazbārdis ir kas pavisam cits, turklāt gana iespaidīgs, lai tas izpelnītos vietu katra dārzā.

Interesants ir auga nosaukums – divmāju kazbārdis (Aruncus dioicus). Pēc pieredzes jāsaka, ka nosaukumam ir pat visai tieša nozīme, jo augs plešas kā negudrs. Ja to neierobežotu un ļautu augt savā nodabā, nebūtu nemaz brīnums, ja tas izplestos divu māju platībā. Kā raksta augu pazinēji no stādu audzētavas ''Bulduri'', lapojums var izaugt līdz pat 100 cm augstu, bet kopējais garums ar ziedvasām var sasniegt pat 180 cm. Šai kuplajai, dekoratīvajai ziemcietei ir krēmkrāsas ziedi – visai sīki, bet sakopoti lielās skarās vasu galā.

Vietas izraudzīšana

Divmāju kazbārdis visai labi aug gan saulē, gan pusēnā, bet mitrā vietā. Lapu trūds būs ideāli piemērota vieta, bet arī normālā dārza augsnē tas pierādīs savu vienreizīgumu.

Kas attiecas uz vēlamo kompāniju, šis augs labi jutīsies hostu, peoniju, plūškoka, anemoņu, forsītiju un spireju kompānijā. Tāpat dekoratīvo ziemcieti var stādīt dīķa tuvumā, akmeņdobē vai mājas galā.

Foto: DELFI

Kopšana

Augs nav prasīgs. Ja dota vieta, tas labprāt aizņems visu atvēlēto, it īpaši, ja to laiku pa laikam pabarosi ar kūtsmēsliem vai komposta mulču. Ļoti ieteicams pēc ziedēšanas nogriezt ziedkopas, lai veicinātu bagātīgu ziedēšanu nākamajā gadā. Tāpat regulāri jāapseko un jāizlauž slimās, bojātās auga daļas. Kas attiecas uz laistīšanu, īpaši sausā un saulainā laikā augs būs pateicīgs par laistīšanu, vislabāk no rīta vai vakarā. Laikā, kad dārzs jāpavada ziemas guļā, divmāju kazbārdi var piesegt ar koku lapām. Kuplo augu var pavairot, dalot ar ceriem, vislabāk to darīt pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!