Foto: LETA
Neatņemams dārza sakopšanas darba rīks ir grābeklis, kas palīdz ne tikai savākt zāli, lapas un citus dārza atkritumus, bet arī izlīdzināt augsni un cīnīties pret nezālēm.

Lai neapjuktu plašajā grābekļu klāstā un izvēlētos saviem dārza darbiem piemērotāko grābekli, "DELFI Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu specializēto mediju ieteikumus par grābekļu veidiem un to pielietojumu.

Izvēloties grābekli, uzmanība jāpievērš grābekļa materiāla izturībai, kas atkarīga no dārza augsnes - jo mālaināka augsne, jo stiprāks grābeklis nepieciešams.

Lētākie grābekļi ir no krāsainā metāla. Kvalitatīvu grābekļu zari ir veidoti no augstvērtīga tērauda. Tomēr rūdīta alumīnija grābekļi ir vieglāki (apmēram 800 gramus smagi) un līdz ar to arī ērtāki. Iecienīti kļūst arī grābekļi, kuru zari ir veidoti no izturīga plastmasas (tie ir apmēram 200 gramus smagi).

Universālais grabeklis

Ar universālo grābekli var veikt daudzus un dažādus dārza darbus, piemēram, izlīdzināt dārza augsni, veidot dobes, savākt no dobēm nezāļu paliekas un to saknes, aerēt, sagrābt dārza atkritumus un netīrumus, atdalīt izkaltušo, pieķepušo zāli no mauriņa.

Augsnes grābeklis sastāv no dzelzs uzgaļa, kura galā ir nelieli zobiņi, tas ir piemērots augsnes izlīdzināšanas darbiem un dobju ierīkošanai un izlīdzināšanai. Universālajam grābeklim mēdz būt arī atbalsta zari, kas vēl labāk izlīdzina augsni, veiksmīgāk izrauj nezāļu saknes un savāc to pārpalikumus.

Darbs mālainā augsnē

Apstrādāt ar grābekli mālainu augsni ir samērā grūts darbs. Viegls plastmasas grābeklis šādā augsnē ātri saplīstu. Šādam darbam piemērotāks ir grābeklis - aerators. Šāda grābekļa priekšrocība - praktiskie zobiņi-naži, ar kuriem var viegli atdalīt sūnas no zāliena.

Lapu savācējsDārza atkritumus var viegli savākt arī ar universālajiem grābekļiem. Bet vai vienmēr tas ir tik viegli un ērti? Lai sadalītu blīvus zemes gabaliņus, smags grābeklis nav tik parocīgs, kā arī nemitīgi attīrīt grābekļa zobus no iestrēgušiem zāles un lapu pikučiem - nav nemaz tik ērti un parocīgi. Aptaujātie eksperti norāda, ka lapu, nezāļu un citu dārza atkritumu savākšanai labāk izvēlēties tieši šiem darbiem piemērotus grābekļus - lapu grābekļus.

Šādu grābekļu zari strādā vilkšanas virzienā, padarot darbu vieglāku. Grābekļa zari iztur lielo locīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!