Foto: Shutterstock
Vārds "dzīvžogs" jau pats par sevi vēsta, ka runa ir par kaut ko dzīvu, zaļu vai krāsainu. Tā kā pavasarī steidzam labiekārtot savus dārzus, un kāds, iespējams, šosezon ieplānojis sākt audzēt dzīvžogu, tad padomi augu izvēlē būs pašā laikā. Ko tad izvēlēties, lai norobežotu teritoriju, dobi, dārzu, pagalmu vai atsevišķu dārza stūrīti, portāla ''Tavs Dārzs'' lasītājiem stāsta AS "Latvijas valsts meži" (LVM) stādu eksperte Laima Zvejniece.

Kādu dzīvžogu izvēlēties?

Pirms izvērtē plusus un mīnusus konktrētiem augiem, vispirms jāizlemj, kādi apstādījumi pašam labāk patīk – mūžzaļi vai vasarzaļi.

Mūžzaļš dzīvžogs būs zaļš un noslēgts visu sezonu, tam nebūs nobirušu lapu, kas parasti jāsavāc.

Vasarzaļais dzīvžogs plauks no jauna katru sezonu, īpaši neapgriezts arī ziedēs, bet ziemā ar dažām palikušajām ogām mielosies putni.

Dzīvžogu veidi iedalās arī pēc tā, vai tie ir cērpamie, kas prasīs lielāku darbu, vai brīvi augošie, kas aizņems lielāku platību, tāpēc tiek izmantoti lauku platībās.

Foto: DELFI

No ziemzaļajiem dzīvžogiem vispopulārākais un tradicionālākais ir tūju jeb dzīvības koku dzīvžogs, un šai izvēlei šķirnes var piemērot katrai gaumei. Piemēram, augstāka dzīvžoga audzēšanā piemērotākās ir rietumu tūju (Thuja occidentalis) šķirnes:

  • 'Boothii' – līdz 4 m augsts, blīvi konisku vainagu, aug ar daudzām galotnītēm;
  • 'Brabant' – līdz 8 m augsts, koniski izplestu vainagu;
  • 'Columna' – līdz 8 m augsts, šauru kolonveida vainagu;
  • 'Holmstrup' – līdz 4 m augsts, stabveida;
  • 'Holmstrup Yellow' – līdz 3 m, stabveida, ar dzeltenām skujām;
  • 'Golden Smaragd' – līdz 4 m augsts, zeltaini dzeltenas skujas, forma līdzīga 'Smaragd', aug lēnāk, Latvijā samērā jauna šķirne;
  • 'Rheingold' – līdz 3 m augsts, koniski izplestu vainagu, skujas skaisti dzeltenas, ziemā maina nokrāsu uz rūsganu;
  • 'Smaragd' – līdz 4 m augsts, šauru un kompaktu vainagu, ar izteiktām galotnītēm, izteikti tumši zaļām skujām.

No zemākajām šķirnēm populārākas ir :

  • 'Danica' – līdz 0,6 m augsts, apaļu vainagu, skujas smaragdzaļas;
  • 'Little Champion' – līdz 1,5 m augsts, plati ovālu vainagu;
  • 'Salaspils' – līdz 1,2 m augsts, blīvs, apaļu vainagu.

Kokaudzētavās pieejamas daudzas tūju šķirnes un atliek vien izvēlēties sev piemērotāko un patīkamāko. Tūju priekšrocība ir tā, ka augu var stādīt gan saulē, gan pusēnā un ēnā, stāsta dārzkopības speciāliste. Vairāk par tūjām, to audzēšanu un kopšanu ilgtermiņā lasi šeit.

Priežu dzīvžogs

Savukārt, ja ir vēlme pēc dzīvžoga saulainā un smilšainā vietā, jāizvēlas priedes. No kalnu priedēm (Pinus mugo) var veidot gan augstākus un zemākus, gan skrajākus dzīvžogus. Speciāliste skaidro, ka var pat stādīt visparastāko kalnu priedi un, izkniebjot tai gala centrālos pumpurus agri pavasarī, vai saīsinot zarus vasaras otrajā pusē, var veidot blīvāku un zemāku dzīvžogu.

Ekskluzīvāku stādījumu var veidot no kalnu priedes daudzajām šķirnēm, piemēram, 'Benjamin', 'Mops' , 'Mini Mops' ar zaļām skujām. Dzeltenīgi saulainu nokrāsu var radīt, izmantojot kalnu priežu šķirnes ar dzeltenīgām skujām. Īpaši dzeltenas skujas krāsojas ziemā un agrā pavasarī šķirnēm 'Carsten's Wintergold', 'Fruhling's Gold', 'Golden Glow', 'Ophir', 'Orange Glow', 'Orange Sun', 'Wintergold'.

Foto: Shutterstock

Dzīvžogs katrai gaumei

Ja vietas dārzā vai pagalmā ir daudz un ir vēlme veidot skaistu pāreju no dārza uz ainavu, piemēram, lauku mājas plašumos, var veidot pavisam individuālus un aizraujošus ainaviskos dzīvžogus, kombinējot dažādu sugu un šķirņu augus. Tā var iegūt arī kontrastainas vai plūstoši pārejošas nokrāsas, dažādas formas un dažāda augstuma joslas.

Nebūt nav arī tā, ka tūjas un priedes ir vienīgie augi, ko izmantot dzīvžoga audzēšanai. Skaisti izskatīsies arī forsītijas, mežrozītes, bērbeles, ceriņi, rozes, bukši, grimoņi, fotīnijas, rododendri, vilkābeles, klintenes u.c. augi. Ja iecienīto augu sarakstā ir vēl kas nepieminēts, tad dzīvžogu noteikti var veidot arī no tiem, jo pareizi apcirpti un kopti, tie veidos robežu. Lieliski izskatīsies, ja stādīsi dažādos laikos ziedošus krūmus, kas veidos skaisti ziedošu kompozīciju katrā gadalaikā. Tāpat dzīvžoga izveidei labi kalpos dažādi lapu koki un krūmi, augi ar izteiksmīgu aromātu un krūmi ar ogām, atliek vien izvēlēties gaumei un dārzam piemērotāko.

Dzīvžoga augstumu ietekmē auga raksturīgās īpašības, tāpēc pirms tam painteresējies, cik lielu robežu no konkrētā auga varētu sagaidīt, un vai tas būs atbilstoši cerētajam.

Oriģinālu apstādījumi cienītāji var stādīt izvēlētos augus precīzi ģeometriski, bet tikpat labi tie izskatīsies iestādīti izklaidus. Dārzkopības speciāliste iesaka katram veidot dzīvžogu pēc savām iegribām, jo nav nedz pareiza, nedz nepareiza dārza, ir tāds dārzs, kas pašam patīk. Turklāt ar dārzu ir gluži tāpat kā ar Rīgu tas nekad nebūs gatavs, un katru gadu varam to papildināt vai mainīt pēc noskaņojuma un iedvesmas.

Foto iedvesmai:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!