Foto: Shutterstock
Par paparžu esamību dārzā daļa atceras vien Līgo svētkos, kad tās tiek godinātas dažādos veidos. Lai gan šķiet, ka augam īpašas rūpes nav vajadzīgas, tā nebūt nav, jo arī ziemas laikā to nepieciešams pasargāt no aukstuma.

Kokaudzētavas "Bulduri" vadītājs Kaspars Vēveris sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda, ka augiem var nogriezt brūnās lapas. Kā salīdzina speciālists, normāli paparžaugi aug vietās, kur ir nobiras, bet cilvēki savus dārzus mēdz grābt tik cītīgi, ka dažiem augiem paliek izteikti sekla sakņu sistēma. Šī iemesla dēļ arī tiem vajadzētu uzbērt kūdras vai mulčas slānīti.

Savukārt zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārziniece Iveta Bērziņa pastāstīja, ka 30 līdz 40 centimetrus garās papardes var negriezt, jo tām lapas nokritīs pie zemes. Nokritušās lapiņas augu pasargās arī ziemas aukstajos mēnešos. Ja ir vēlme griezt, tad to var darīt ar lielajām un garajām papardēm, piemēram, ozolpapardēm.

"Papardes nemīl minerālmēslus," pamāca Bērziņa, kura arī šī iemesla dēļ iesaka tās nemēslot. Viņa arī vienlaikus atgādina, ka ir papardes, kas aug skābākās augsnēs un kaļķainākās.

Kailsala laikā gan "Bērziņi" dārzniece rosina parūpēties par tām papardēm, kuru ceri ir uz augšu pacēlušies. "Tām labāk uzlikt virsū skujeņus," iesaka speciāliste.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!