Foto: Shutterstock
Ja arī tavu mājokli rotā pirmās pavasara pazīmes puķupodos – sīpolpuķes – nesteidzies ar to izmešanu. Ja ziedi savu parādi jau atrādījuši un palikušas vien zaļas lapas, narcises un hiacintes pavisam noteikti var pienācīgi saglabāt līdz izstādīšanai dārzā un jau nākamajā pavasarī iegādātie sīpoli uzziedēs no jauna jau puķudobē.

Tas, cik ilgi kāda no sīpolpuķēm ziedēs podiņā, atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem. Kā jau pavasara puķēm, tām patīk salīdzinoši vēsa temperatūra. Jo mitrāks gaiss, vēsāka temperatūra, jo lēnāk, bet ilgāk augs ziedēs. Te lasi vairāk par labvēlīgiem apstākļiem un piemērotu kopšanu pavasara sīpolpuķēm.

Taču tad, kad hiacintes vai narcises noziedējušas, nemet plinti krūmos un parūpējies vēl par augu, lai varētu to vēlāk izstādīt dobē. Narcisēm noziedējušos, nokaltušos ziedus noknieb, savukārt hiacinšu noziedējušos ziedkātus nogriez ar asu nazi pēc iespējas tuvāk sīpola daļai.

Vai tās būtu hiacintes vai narcises, abos gadījumos pēc noziedēšanas dārzkopības speciāliste Ilze Briķe no Bulduru Dārzkopības vidusskolas iesaka augus turpināt laistīt podiņā, lai lapas turpina augt. Tikai tad, kad tās dabiski sākušas dzeltēt, atstāj augu izkalst, vairs nelaistot.

Kad augsne pažuvusi, atdali sīpolus, labi notīri tos un liec kādā plastmasas kārbā vai kastītē, un uzglabā sausā, labi vēdinātā vietā. Parasti sīpolpuķes stāda rudenī, tāpēc vari tos nolikt glabāties līdz pat tam laikam, taču ''Tavs Dārzs'' pārbaudījis, ka arī izstādot pavasarī, kad zeme sasilusi, sīpolpuķes labi ieaugas. Pirmajā gadā, protams, nekas vēl neziedēs, bet nākamajā sezonā jau gan parādīsies pavasarīgais plaukums. Jāņem gan vērā, ka sīpolpuķes puķudobē vairs neizaugs tik lielas, kādas tās bija pirmajā reizē, taču pat neliels plaukums priecēs vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!