Foto: Shutterstock
Tiem, kuri nevēlas dārzā lietot minerālmēslus, ir plaša dabisko augsnes uzlabošanas līdzekļu izvēle – komposts, slieku vermikomposts, dažādu veidu kūtsmēsli. Kaut gan tā ir dabiska manta, svarīgi ievērot norādītās devas, jo tie ir spēcīgi mēslojumi.

Komposts dobēm

Foto: Uldis Muzikants

Šis barojošais komposts piemērots augiem siltumnīcā un uz lauka. Lieto jaunu dobju ierīkošanai un esošo auglības atjaunošanai. Sastāvā esošais mikrobioloģiskais mēslojums darbojas lēni, ļaujot augam vienmērīgi un viegli uzņemt barības vielas. Pavasarī substrāta tumšā krāsa ātrāk iesils, tāpēc tas noder arī mulčēšanai. Vienam kvadrātmetram dobes pietiks ar apmēram 10 litriem komposta.

Augsnes pH 6,6–7,5 ir tuvu neitrālai vai sārmainai, kas patīk vairākumam dārzeņu.

Cena: 20 l iepakojumam – 3,59 eiro.

Ispolin universālais

Foto: Uldis Muzikants

Tajā ir augu attīstībai labvēlīgās humīnvielas, vajadzīgie mikroelementi un makroelementi. Organiskais mēslojums ir ērti lietojamās granulās. Sevišķi noder smilšainām augsnēm un uzlabo mālainu augšņu struktūru. Pavasarī granulas vienmērīgi izkaisa uz augsnes un ierok. Vienam kvadrātmetram augsnes vajag apmēram 100–150 g mēslojuma. Iestādītos augus aplaista, lai tie tūliņ spētu uzņemt labumus no augsnes. Barības vielas atbrīvojas lēnām, dārzeņiem šīs porcijas pietiks visu veģetācijas laiku. Stādot mēslojumu var bērt tieši bedrītēs. Šis variants ir ekonomiskāks, vienam augam vajag 15 g mēslojuma. Kartupeļiem bedrītē ieber līdz 30 g treknuma un samaisa ar augsni. Aprokot koku un ogulāju apdobes, katram paredz apmēram 100 g barības vielu. Augu piebarošanai 10 l ūdens ieber 50 g granulu, samaisa un nostādina diennakti. Augus laista reizi 7–10 dienās.

Cena: 5 l iepakojumam – 3,50 eiro.

Putnu mēsli dārzam

Foto: Uldis Muzikants

NPK 3,6–3,2–2,9

Granulētais mēslojuma koncentrāts ir ērti lietojams. Nesatur nezāļu sēklas. Piemērots gan profesionāliem audzētājiem, gan amatieriem, tas der visiem augiem dobēs, siltumnīcās, balkonu kastēs no pavasara līdz rudenim. Cieši noslēgtā traukā sausā, tumšā vietā glabātas granulas efektivitāti saglabās trīs gadus. Puķu podos, balkonu kastēs 1 l augsnes iemaisa apmēram 10 g granulu. Zālienam vajag 10–15 kg uz 100 kvadrātmetriem. Iepakojums paredzēts 20 m2 lielai platībai.

Cena: 2 kg iepakojumam – 3,20 eiro.

Liellopu mēsli

Foto: Uldis Muzikants

Granulēto mēslojumu var lietot visiem dārza augiem. Var iestrādāt pamatmēslojumā, pavasarī sagatavojot augsni, vai izmantot kā papildmēslojumu vasarā. Paredzēts 20 m2 lielam laukumam. Vienā saujā ir apmēram 40 g. Barojot ar šķidro mēslojumu, 1 kg granulu izšķīdina 5 l ūdens. Šķidrumu nogatavina 14 dienas, ik pa laikam apmaisot. Gatavo vircu šķīdina ūdenī, ievērojot proporciju 1 : 20.

Cena: 2 kg iepakojumam – 3,80 eiro.

Mikro­bioloģiskie mēslojumi

Foto: Uldis Muzikants

Īpaši izvēlēti augsnes mikroorganismi uzlabo un bagātina augsni segtajās platībās. Veicina kultūraugu sakņu sistēmas attīstību, stiprina imunitāti. Mēslojumu iestrādā sakņu tuvumā 2–3 reizes sezonā. Vēlams pievienot augsnei stādīšanas laikā. Mēslojumu var uzduļķot un aplaistīt augus. Nekaitīgs cilvēkiem, augiem, dzīvniekiem.

Ražots Latvijā, uzņēmumā "Bioefekts". Mikrobioloģiskie mēslojumi ir dažādi, izstrādāti konkrētiem augiem – skujeņiem, rododendriem, rozēm, sīpolpuķēm, siltumnīcām u.c. Paredzēts 20 m2 augsnes.

Cena: 1 kg iepakojumam – 5 eiro.

Kompostēti kūtsmēsli

Foto: Uldis Muzikants

Latvijā ražoti labi, satrūdējuši kūtsmēsli. Katrs dārznieks pratīs novērtēt. Der gan augsnes ielabošanai, gan mēslošanai. Ērts iepakojums. Mēslojumu var glabāt šķūnītī -30…+40 °C, jāsargā tikai no tiešiem saules stariem. To iedarbība saglabājas vismaz trīs gadus.

Cena: 25 l iepakojumam – 5,79 eiro.

Zivju milti

Foto: Uldis Muzikants

Dārznieku pārbaudīta vērtība ir zivju milti. Šis Latvijā ražotais organiskais mēslojums satur mikroelementus un makroelementus, kas nepieciešami augu barošanai. Uzlabo augsnes struktūru, ūdens un gaisa režīmu. Nodrošina augstu izaudzētās produkcijas bioloģisko vērtību. Mēslojums barojošās vielas izdala pakāpeniski, bez riska apdedzināt augu saknes vai pārbarot tos. Sevišķi piemērots nakteņu (tomātu, paprikas) un ķirbju, gurķu audzēšanai. Zivju milti ir arī pilnvērtīga barība sakņaugiem (bietēm, burkāniem, redīsiem). Stādu audzēšanai ieber 0,2–0,4 kg uz 1 m2 augsnes un labi samaisa. Stādot augus gruntī, katrā bedrītē ieber pāris ēdamkarošu mēslojuma un samaisa ar augsni.

Cena: 2 kg iepakojumam – 3 eiro.

Sliekkomposts

Foto: Uldis Muzikants

Latvijas dārzkopjiem labi noder Kalifornijas slieku radītais mēslojums. Dobē audzējamiem augiem (burkāniem, sīpoliem, bietēm) sliekkompostu izbārsta uz augsnes virskārtas kā pamatmēslojumu (ap 500 g uz 1 m2 augsnes). Samaisa un salaista. Kartupeļiem zem katra cera ieber ap 50 g humusa. Tomātu un gurķu dēstu bedrītēs liek ap 100 g slieku brīnuma.

Sliekkompostu var izmantot kā papildmēslojumu. Apber ap augiem un labi salaista. Var arī iemaisīt ūdenī un aplaistīt ar to stādus.

Cena: 5 l iepakojumam – 1,85 eiro.

Sliekkompostu jeb biohumusu ieteicams iegādāties veikalos, jo tiem veiktas dažādas pārbaudes, un sastāvs tiešām atbilst kvalitātes prasībām. Pērkot lētāk no nezināmiem tirgotājiem, var iegādāties mazvērtīgu sliekkompostu ar nezāļu sēklām.

UZZIŅA

Glāzē ir aptuveni 250 ml vai ap 150 g, 1 ēdamkarotē – aptuveni 15 g mēslojuma granulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!