Foto: Shutterstock
Viens no pavasara priekiem viennozīmīgi ir sniegpulkstenītes, kas spraucas starp sniega kārtu vai satrūdējušajām lapām. Ja prātuļo par to, kā tās pareizi pārstādīt, lai pavasarīgo daili varētu vērot dārza pārredzamākā vietā, tad ņem vērā šos padomus, ko sniedz Dārzu mākslas uzņēmums ''Galantus''.

Pavasaris, kamēr sniegpulkstenītes zied vai tūdaļ uzziedēs, ir labākais laiks, kad cerus var redzēt, un tos pārstādīt, protams, ievērojot vairākus nosacījumus.

Izrakšana

Dārzkopības speciālists Ansis Birznieks stāsta, ka sniegpulkstenīšu sīpoliņi var būt paslēpušies diezgan dziļi zemē, tāpēc visupirms jāizvēlas atbilstošs rakšanas dziļums. Ar taisnu lāpstu no četrām pusēm atdur sniegpulkstenīšu puduru vai daļu no tā, ja sniegpulkstenīši saauguši lielākā klājienā, durot lāpstu visā tās dziļumā. Pēc tam, kustinot lāpstu, visu iegūto velēnu, ar iespējami dziļu augsnes kārtu, lēnām un uzmanīgi izceļ ārā.

Iegūto vēlēnas četrstūri ieliek plēves maisiņā un, ja nepieciešams, droši vairākas dienas var uzglabāt ēnainākā vietā.

Sniegpulkstenīšu sīpoliņi ir nelieli, parasti līdz vienu centimetru lieli un balti, taču atrodas 5-15 centimetru dziļi augsnē. Zem tiem attīstās saknītes, kas ir svarīgas labai ieaugšanai jaunā vietā. Pārstādīt droši var gan neuzziedējušus, gan jau ziedošus, kā arī pārziedējušus sniegpulkstenīšus. Ievērojot pārstādīšanas priekšnoteikumus, tie labi ieaugsies un šogad, un turpmāk priecēs ar baltajiem zvaniņiem.

Pavairošana

Sniegpulkstenīšus var arī itin viegli pavairot, cerus ar rokām uzmanīgi salaužot vertikāli vairākās daļās, tādējādi iegūstot jaunus cerus. Vēlams, lai katrā cerā būtu vismaz 5-10 lapiņas vai 5-10 ziediņi, tad šāds jaunais cers dažu gadu laikā atkal pieaugs un būs no jauna sadalāms.

Stādīšanas un pārstādīšanas darbi var ilgt visu pavasari, kad gaisa temperatūra ir no -3 līdz +15 grādiem.

Piemēroti augšanas apstākļi

Sniegpulkstenītes vislabāk aug trūdvielām bagātās, pietiekami mitrās augsnēs, tām patīk pilnīgs vai daļējs noēnojums. Labi aug dārzos, zem citiem augiem, zem kokiem, krūmiem, jo, kad sākas citu augu veģetācijas, sniegpulkstenītes jau noziedējušas, skaidro dārzkopis Ansis Birznieks.

Šos padomus var aizlienēt, ja vēlies sniegpulkstenītes iestādīt puķu podā, ar ko izrotāt mājokli.

12. martā, Kalnciema kvartāla ābeļdārzā ikvienam bija iespēja atnest savu sniegpulkstenīšu stādu, lai kopā to iestādītu un padarītu ābeļdārzu ziedošāku. Bildes no šī pasākuma var aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!