Foto: Shutterstock
Lai arī daba pamazām dodas pie miera, šis ir īstais laiks, kad domāt par to, kādas izskatīsies dobes agrā pavasarī, kad no zemes sprauksies ārā pirmās sīpolpuķes. Lai sagādātu prieku par pirmajām ziedošajām dārza puķēm, kas ziedēs jau tad, kad pārējie augi vēl tikai modīsies, pēdējais brīdis sīpolus iestādīt.

Tieši oktobris pēc dārzkopju domām ir tas piemērotākais laiks sīpolpuķu stādīšanai. Piemēram, tulpes var stādīt, kad augsnes vidējā temperatūra ir aptuveni 10 grādi, un to var darīt līdz pat salnām, raksta ''Jaunbērzi''. Lai tulpju sīpoli labāk ieaugtos, tiem nepieciešams mitrums, tāpēc pēc sīpolu stādīšanas apstādījuma vietu bagātīgi aplaisti. Tulpes ir samērā mazprasīgas augsnes izvēles ziņā, jo tās spēj augt gandrīz jebkurā augsnē, izņemot tīru smilti un mālu. Taču krāšņākas tulpes izaugs augsnēs, kas bagātināta ar humusu un ir ar labu drenāžu. Kas attiecas uz stādīšanas dziļumu, jāievēro trīs sīpolu izmērs, kas atkarībā no sīpolu garuma var atšķirties, taču, ja ievērosi šo priekšnoteikumu, neko greizi neizdarīsi. Ņem vērā – jo dziļāk iestādīsi tulpju sīpolu, jo lēnāk vairosies un nebūs nepieciešama bieža pārstādīšana. Tulpju stādīšanai jāizvēlas vieta, kur rudeņos, ziemā un pavasarī ilgstoši nestāv ūdens, jo tulpju sīpoliem nepatīk pastāvīgs ūdens un mitrums. Vairāk par tulpēm un to stādīšanu rudenī lasi šeit.

Lai arī narcises visdrošāk stādīt augusta beigās, septembrī, jo ir nepieciešams ilgāks laiks, lai apsakņotos, arī oktobrī nekas vēl nav nokavēts. Pats galvenais nosacījums – lai pēc iestādīšanas vēl ilgstoši gaisa temperatūra būtu virs nulles. Narcišu sīpolus stāda aptuveni 15-25 cm dziļumā un 10-20 cm attālumā vienu no otra. Ja narcises stādīsi tuvāk vienu otrai, dobe būs krāšņāka, taču būs nepieciešama biežāka pārstādīšana. Narcises, līdzīgi kā tulpes, nav ļoti prasīgas augsnes izvēlē, bet labāk jutīsies ielabotā augsnē ar labu drenāžu.

Foto: Shutterstock

Vai esi domājis par ziedošu pavasari zālienā? Kāpēc gan tikai puķudobes pelnījušas pirmās pavasara vēsmas? Mazās sīpolpuķes, piemēram, krokusi, sniedzītes, sniegpulkstenītes, zilsniedzītes un pušķīnijas krāšņi ziedēs arī zālienā, kamēr pats zaļais paklājs vēl tikai modīsies. Tieši mazās sīpolpuķes ir piemērotas stādīšanai zālienā, jo tām ir daudz īsāks veģitācijas periods, kas neaizkavēs zāliena pļaušanu un kopšanu pavasarī.

Sīpolpuķu stādīšanai dārzā jāatrod vieta, kur rudenī, ziemas atkušņos vai pavasaros neuzkrājas ūdens, jo stāvošā ūdenī sīpoli sapūs. Var stādīt arī koku, krūmu vieglā paēnā, jo, kamēr pavasarī kokiem lapas nav saplaukušas, tām saules gaismas pietiks, norāda ''Galantus''.

Ievērojami paildzināt sīpolpuķu ziedēšanas laiku var, stādot tās vairākos stāvos, proti, agrāk ziedošas, ar mazākiem sīpoliņiem stāda seklāk, piemēram, krokusus, muskares vai sniegpulkstenītes, bet vēlāk ziedošas ar lielāka izmēra sīpoliem dziļāk, piemēram, hiacintes, tulpes vai narcises.

Foto: Shutterstock

Kad atnākušas jau pirmās salnas un, izskatās, tās paliks uz ilgāku laiku, ieteicams sīpolpuķu apstādījumu mulčēt. Šeit gan jāatceras, ka stādīt tad sīpolus nevajadzētu pārāk dziļi, jo mulčas slānis arī veidos papildu biezumu. Taču mulča ir vajadzīga – tā pasargās no sala, augsnes sablīvēšanās, turklāt augšanas laikā palīdzēs noturēt vienmērīgāku augsnes mitrumu un temperatūru. Arī nezāļu ravēšana būs vieglāka, jo augsne zem mulčas nebūs sablīvējusies.

Atceries! Ja kāda sīpolpuķe būs iestādīta neīstajā laikā, tā sliktāk ziedēs pirmajā gadā, bet nākamajā jau bagātīgāk un krāšņāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!