Foto: Shutterstock
Marta vidus ir īstais laiks, kad kastītēs un podiņos dēstiem sēt lauvmutītes, lobēlijas, petūnijas un citas sīksēklu vasaras puķes. Atliek vien ķerties pie sēklu krājumiem un sēšanas darbiem, lai vasaras pilnbriedā dārza dobes priecētu ar krāšņiem ziediem.

Lauvmutītes

Lauvmutītes (Antirrhinum majus) ir viengadīgas, daudzkrāsainas vasaras puķes, kas ilgi zied un arī ļoti ilgi saglabājas vāzē, taču vienīgā bēda ir tā, ka katru gadu tās jāsēj no jauna. Ja bez lauvmutītēm grūti iedomāties savu dārzu, tad tieši tagad jāiepērk sēklas un jāsēj tās podos vai kastēs, lai vēlāk tās varētu pārstādīt kādā lielākā puķu dobē, uz balkona vai terases, jo tām patīk izplesties. 

Lauvmutīšu sēklu dīgšanai optimālā temperatūra ir 18-22 °C, taču jāņem vērā tas, ka vairākas sēklas nevar sēt vienā podiņā vai kastītē. Jāizmanto vairāki mazāki podiņi vai kastītes, tie jāpiepilda ar diedzēšanas augsni un katrā jāieliek pa sēklas, uzmanīgi piespiežot un aplaistot to. Lauvmutīšu sēklas nevajag apbērt ar zemi, jo tām ir nepieciešama gaisma. Iesētajām sēklām izvēlies pēc iespējas saulaināku vietu, visticamāk, tā būs palodze. Pēc pāris nedēļām, kad dēsti būs paaugušies, tos var pārpiķēt lielākos podiņos, bet tad kad salnas ir beigušās, kas parasti ir maija beigās, augus var pārstādīt dārzā.

Petūnijas

Petūnijas (Petunia) ir vieni no skaistākajiem vasaras ziediem, taču ceļš līdz tām nemaz nav tik viegls. Tikpat ilgs, cik petūniju ziedēšanas laiks, ir arī to augšanas laiks, tāpēc šis ir teju vai pēdējais brīdis to sēšanai, lai vasaras sākumā varētu baudīt krāšņos ziedus dārzā, uz balkona vai terases.

Petūniju sēklas ir granulās un tāpat kā lauvmutītes, tās jāsēj augsnes virspusē, lai saņemtu pietiekami daudz gaismas. Šo ziedu sēšanai ir jāizvēlas bagātināts kūdras substrāts, bet pēc iesēšanas sēklas, kā jebkuras, jālaista ar pulverizatoru. Atšķirībā no citiem ziediem, ar petūniju laistīšanu ir jābūt piesardzīgiem, jo pārlieku liels mitrums var nelabojami kaitēt to augšanai. Diedzējot sēklas, jāizvēlas temperatūra +18…+24 °C intervālā, bet tad, kad parādījušies dīgsti, podi vai kastes jāpārliek uz nedaudz vēsāku telpu, kur ir +15…+17 °C.
Pārstādīt petūnijas dārzā vai iekarināmā podā var tad, kad temperatūra ir pastāvīgi silta vismaz +18 °C.

Lobēlijas

Viengadīgās lobēlijas ir ļoti populāra izvēle audzēšanai balkonu kastēs un iekarināmos puķu podos, tāpēc, ja vēlies arī savu dārzu papildināt ar šiem krāšņajiem ziediem, laiks sēt sēklas, jo tām nepieciešami vismaz divi mēneši līdz ziedēšanai.

Lobēlijas jāsēj kastēs, kuras var pārsegt ar stiklu vai plēvi, lai tiktu nodrošināti vispiemērotākie apstākļi. Sēklas viegli jāiespiež substrātā, neapberot ar augsni, taču tā ir pastāvīgi jānodrošina mitra, lai sēklas varētu dīgt. Pārsegs uz kastes jātur tik ilgi, līdz parādījušies pirmie dīgsti. Pēc tam dīgstus pārpiķē lielākos podiņos, bet ārā lobēlijas var stādīt tad, kad salnas vairs nav gaidāmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!