Foto: Shutterstock

Nekas tā nespēj sabojāt atpūtu dārzā, kā apkārt sīcošie odi, kas pēc sevis atstāj ne tās patīkamākās pazīmes uz mūsu ādas, taču pat bez to ķerstīšanas ir metodes, kā no šiem nevēlamajiem viesiem izvairīties. Iepazīsties ar pieciem portāla countryliving.com ieteiktajiem augiem un parūpējies par to, lai dārza tuvumā odi vairs nebūtu bieži viešņas.

Citronmētra

Citronmētra (Melisa officinalis L.) ir daudzgadīgs augs, kuru ieviešot, varēs par odu klātbūtni aizmirst, jo tiem ļoti nepatīk auga izdalītā ēterisko eļļu smarža. Tā kā citronmētra ir izmantojama ne tikai odu novēršanai, bet arī kulinārijā un ārstniecībā, tad pavisam noteikti būtu vērts apsvērt domu par tās ieviešanu. Citronmētru ar audzēt kā viengadīgus augus podos, puķu kastēs kopā ar citiem garšaugiem, bet var arī audzēt dobē vienu pašu līdzās puķēm. Tā kā citronmētrai piemīt burvīgs citrusu aromāts, tad šis ir pat ļoti tīkams veids, kā cīnīties ar odu klātbūtni, turklāt pašas auga lapiņas var pievienot ūdenim vai kokteilim, uzvārīt no tā tēju, izkaltēt tās ārstnieciskiem nolūkiem vai vienkārši atstāt kā dekoratīvu garšaugu.

Lavanda

Lavanda (Lavandula) ir ne tikai brīnumlīdzeklis parfimērijā un skaistumkopšanā, bet arī kulinārijā un ārstniecībā, tāpēc nav arī šaubu, ka šis augs varētu būt labs līdzeklis arī odu aizgaiņāšanā. Tā kā lavanda aug pat mainīgos laikapstākļos Lielbritānijā, tad pie mums to izaudzēt nudien nebūs problēmu, un tās pat iespējams ieviest akmens dārzos, kur lillā krāšņums jo īpaši izcelsies. Šķiet, lavandu savā dārzā varētu vēlēties katrs, tāpēc, ja vien ir tāda iespēja, no tās nevajadzētu atteikties, kaut vai tāpēc vien, lai odi turētos pa gabalu.

Lavandas audzēšanā jāievēro, lai vieta būtu tomēr vissaulainākā, un augsne, kas ir drenēta un ar labu gaisa cirkulāciju. Taču pat tad, ja mājas tuvumā nav dārza, bet no odiem tāpat gribas paslēpties, lavandu var audzēt arī mazos podiņos, tikai tādā gadījumā lavandas jālaista biežāk nekā dārzā augošās, lai tās pārāk neizžūtu.

Kaķumētra

Kaķumētra (Nepeta cataria) izskatās itin līdzīga lavandai, tomēr tas ir pavisam cits augs. Šim augam ir gaišas, mīkstas un pūkainas lapas, bet ziedi mēdz būt gan violeti, gan balti, kas atkarībā no šķirnes atšķiras arī izkārtojumā. Atšķirībā no lavandām, kaķumētras aromāts ne visiem šķiet tīkams, tas vairāk pielīdzināms terminam specifisks, tāpēc vairāk kalpo dekoratīviem nolūkiem. Interesanti, ka kaķi šo augu pat ļoti dievina, jo no tā rodas eiforiska ietekme, savukārt odi, to sajūtot, turēsies pa gabalu un nemaz necentīsies tuvoties.

Kaķumētra var tikt audzēta ne tikai puķu podos, bet arī akmens dārzos, traukos vai vienkārši dobē, ļaujot tam vaļu plesties. Šī auga labā īpašība ir tā, ka tās klātbūtne netīk ne tikai odiem, bet arī citiem kaitēkļiem, tāpēc to vērts ieviest dobēs, kur nākas saskarties ar nevēlamo klātbūtni.

Piparmētra

Piparmētra (Mentha) visticamāk ir viens no tiem augiem, kuru nav grūtības iemīlēt, jo tās dažādais izmantojums un arī veidi piemērojami atšķirīgiem izmantošanas nolūkiem, sākot ar ārstniecību un beidzot ar kulināriju. Turklāt piparmētru vērts ieviest ne tikai šo īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka tās klātbūtne nepatiks odiem.

Ja pašiem nav iebildumu pret piparmētras radīto smaržu, tad to pavisam noteikti vērts ieviest mājas vai dārza tuvumā. Piparmētrām patiks saulaina un no aukstiem vējiem aizsargāta vieta, bet augsnes ziņā jāizvēlas trūdvielām bagāta, no nezālēm tīra smilšmāla vai mālsmilts augsne, kas neļauj augiem izkalst. Augšanas laikā stādījumā augsne ir jāirdina, jāravē un jāpapildina ar papildmēslojumu, piemēram, ar nezāļu vircu.

Baziliks

Bazilika (Ocimum basilium L.) cienītāji var priekā gavilēt, jo nu ir vēl viens iemesls, kāpēc šo garšaugu varētu audzēt vēl prāvākā skaitā un ne tikai siltumnīcā, jo šis vērtīgais garšaugs nepavisam nepatīk odiem un tie pat necentīsies tuvoties šim aromātiskajam augam. Atkarībā no šķirnes, tā smarža, lapu krāsa un izteiktā garša var atšķirties, taču pat vismazāk smaržojošais bazilika stāds novērsīs odu uzmanību, tāpēc no šī garšauga nudien nevajag atteikties.

Baziliks ir siltummīlis, tāpēc tam nepieciešama saulaina un no vēja pasargāta vieta, un tā var būt ne tikai siltumnīca, bet arī balkons, terase (rietumu, austrumu vai dienvidu pusē) vai vienkārši dārziņš, kur tas palīdzēs atbrīvot līdzās augošos augus arī no citiem kaitēkļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!