Foto: LETA

Ziemas sniegu dārzā pamazām nomaina trausli, bet krāšņi pavasara ziedi. Pirmās pavasara puķes ir, piemēram, krokusi, narcises, tulpes un pavasara krokusi, hiacintes, prīmulas. Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto plašsaziņas līdzekļu ieteikumus par to, kas patīk pavasara trauslajiem ziediem.

Krokusi ir daudzveidīgi un krāšņi ziedi. Tie zied visu pavasari. Krokusiem ir ļoti zemi ziedi, tie parasti atrodas apmēram 12 cm no zemes. Krokusiem patīk saulainas vietas, vidēji auglīga, labi drenēta vai pat smilšaina augsne. Krokosu ziedi saulainā laikā atveras, bet tad, kad sauli aizsedz mākoņi vai ir nakts - to ziedlapiņas ir aizvērtas.

Tulpju sīpolus stāda vēlu rudenī, tad tie labāk var paspēt apsakņoties. Tulpēm patīk saulaina, no vēja pasargāta augšanas vieta. Viņas labi aug irdenā, vislabāk smilšainā augsnē. Skābu augsni, lai tajā augtu tulpes, ir nepieciešams kaļķot, bet smagai, mālainai augsnei ir lietderīgi pievienot lielāku daudzumu kūdras un smilšu.


Parastā dārza prīmula aug pietiekami mitrā, barības vielām bagātā augsnē, viegli ēnainā vietā. Prīmulas var stādīt arī akmens dārzos un ziemciešu dobēs kopā ar nepārāk spēcīgiem kaimiņaugiem. Prīmulas pavairo, dalot augus pēc noziedēšanas, kā arī ar sēklām. Šos ziedus jāpārstāda ik pēc 2 līdz 3 gadiem.

Narcises ir ļoti populāras kā dekoratīvi sīpolaugi, kurus var audzēt gan telpās, gan arī dārzos. Narcises neprasa īpašu kopšanu un var augt nepārstādītas vienā vietā vairākus gadus. Narcisēm patīk viegli ēnainas vietas. Taču tās arī labi aug saulainās vietās, vienīgi tad tās ir vairāk jālaista. Laistīšana ir arī jāturpina vēl kādu laiku pēc to noziedēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!