Kamēr vēl nav tik silts, ka var laiski pavadīt vakaru dārzā arī pēc saules rieta, grūti atminēties, cik kaitinoši var būt brīži, kad miera baudīšanu traucē kukaiņi. Taču tieši tagad ir īstais laiks, kad plānot dobes un apstādījumus, lai īstajā laikā pārdomāti pirkumi rotātu dārzu.

Nebūt nav tā, ka vienīgais veids, kā aizgaiņāt dažādus mošķus, ir ķīmiskie līdzekļi un ēteriskās eļļas, arī atsevišķi augi rūpēsies par to, lai lidoņi pēc iespējas mazāk traucētu mājiniekus, un par tiem ''Tavs Dārzs'' plašāk pastāstīja dārzkopības speciāliste Antra Balode.

Daži augi ar savu stipro aromātu pat ļoti atbaida kukaiņus, piemēram, dilles, kaņepes, koriandrs un tomāti atbaida kāpostu balteni. Savukārt kaņepes, biškrēsliņs un mārrutki nepatīk kolorado vabolēm. Kumelītes, ķiploki, ilzītes un pelašķi atbaida mušas. Aromāts, ko izdala vērmeles, piparmētras, plūškoks, lupstājs, ķiploki un suņmēle nepatīk gliemežiem.

Turpinājumā dārzkope uzskaitījusi augus, kuru stiprais aromāts atbaida mušas, odus un citus nevēlamus kukaiņus no tām vietām dārzā, kur siltos vasaras vakaros cilvēki bieži uzturas.

Augi, kas atbaidīs kukaiņus un kaitēkļus

Foto: Shutterstock

Baziliks ir viengadīgs garšaugs ar stipru aromātu, kas atgādina neļķu vai muskatriekstu smaržu. Tā lapas ir dekoratīvas, un atkarībā no šķirnes – zaļā vai tumši sarkanā krāsā. Aromāts pasargā pret odiem un mušām. Tradicionāli baziliku stāda kopā ar tomātiem.

Biškrēsliņš ir daudzgadīgs augs ar dzelteniem ziediem, sastopams arī Latvijas dabā. Stublājs ar lapām un ziediem izdala ēterisko eļļu ar balzāma aromātu, kas atbaida mušas un odus.

Citronmētra ir daudzgadīgs garšaugs ar citrona smaržu. Lapās esošās ēteriskās eļļas – citrāls un geraniols atbaida odus.

Dalmācijas kumelīte satur piretrīnu, ko lieto pret mušām, odiem, laputīm un ērcēm, kā arī smecernieku. Efektīgi atbaida kaitēkļus lapu un ziedu uzlējums. Dalmācijas kumelīti stāda starp rozēm, lai atbaidītu laputis.

Dievkociņš ir daudzgadīgs garšaugs. Stumbrs zarots, apmēram metru augsts, krūmveida. Lapas plūksnaini dalītas, sudraboti vai pelēki zaļas. Ziedi sīki, neizteiksmīgi, dzeltenzaļi. Lapas izdala specifisku, rūgtenu aromātu, kas atbaida dažādus kukaiņus – mušas, blusas, blaktis. Auga lapas sasmalcina un izklāj istabā uz grīdas. Sagriežot zarus sīkos un smalkos gabalos, var izkaisīt starp sīpolu, burkānu, kāpostu un biešu rindām, lai atbaidītu kaitēkļus.

Baltā diktamne ir daudzgadīgs dekoratīvais augs, ko izmanto arī medicīnā. Ziedi tai ir balti vai sārti ar tumšākām sārtām svītrām, sakārtoti garos ķekaros. Lapas aromātiskas, izdala ēteriskās eļļas ar spēcīgu citrona un rūtu smaržu. Lapas var izraisīt ādas apdegumus stiprā saules gaismā, turklāt jāatceras, ka visas auga daļas ir indīgas, taču diktamnes ar savu stipro aromātu efektīvi atbaida kaitēkļus.

Izops ir daudzgadīgs mūžzaļš ārstniecības augs. Izopam ziedi galvenokārt ir zili, bet sastopami arī sārti vai balti. Auga daļas satur ēteriskās eļļas – pinēnu, cineolu un kamfēnu, kas atbaida mušas un odus.

Foto: Shutterstock

Lavanda ir daudzgadīgs, mūžzaļš aromātiskais augs, ko audzē arī kā dekoratīvu augu. Ziedi ir zili, zili violeti, vārpveida ziedkopās. Visas auga daļas satur ēteriskās eļļas, flavonoīdus, kumarīnu, miecvielas un citas aromātiskas vielas. Lavandu stiprais aromāts atbaida mušas un arī kodes, ko vērts ņemt vērtā iekštelpu tīrības dienām. Dārzkope iesaka lavandu stādīt dārzā starp rozēm, lai atbaidītu gan laputis, gan skudras.

Lupstājs ir daudzgadīgs garšaugs, ko izmanto kā garšaugu vai ārstniecības līdzekli. Auga stublājs un lapas satur daudz ēterisko eļļu ar specifisku aromātu, kas atgādina seleriju smaržu. Lupstāju stāda dobē, lai atbaidītu odus. Īpaši efektīvi atbaida odus, ja ierīvē atklātās ķermeņa vietas ar saberztām lapām.

Kaķumētra ir daudzgadīgs lakstaugs, ko izmanto kā ārstniecības augu, arī kā garšaugu un dekoratīvu augu. Ziedi zili, sakārtoti vārpveida ziedkopās stublāja un zaru galos. Lapas satur ēteriskās eļļas, kas augam piešķir stipru citronu aromātu, un tām piemīt antimikrobiāla un insekticīda iedarbība. Stāda dobē kopā ar garšaugiem vai ziemcietēm pie mājas, lai atbaidītu odus.

Foto: DELFI

Kliņģerītes ir viengadīgs ārstniecības augs ar stipru aromātu, kas atbaida laputis un augsnē mītošās nematodes.

Ķiplokus stāda starp zemenēm pret zemeņu ērci. Ķiploki labi sader kopā ar rozēm, jo atbaida laputis.

Smaržīgās pelargonijas jeb ģerānijas ir populārs telpaugs, ko lieto tautas medicīnā. Ziedi ir sīki, balti, violeti vai rozā. Visiem smaržīgo pelargoniju grupas pārstāvēm lapas ir plūksnaini dalītas, klātas ar matiņiem un dziedzermatiņiem, kuros uzkrājas ēteriskā eļļa, kas rada augiem raksturīgo smaržu – citronu, rožu, ceriņu, mandeļu, salvijas vai arī asāku, kas atgādina fenolu. Ja lapai pieskaras vai to paberzē, tad izdalās izteikti specifisks aromāts. Saberztas pelargoniju lapas ieliek starp gladiolu sīpoliem glabāšanas laikā, lai atbaidītu tripšus. Vairākas šīs grupas šķirnes noder odu atbaidīšanai.

Pētersīlis ir divgadīgs garšaugs, kuru lapās ir ļoti daudz vitamīnu, īpaši C vitamīna un, kā zināms, to plaši izmanto ēdienu garšas uzlabošanai. Saberztas lapas izdala stipru aromātu, kas atbaida skudras. Pētersīļus ieteicams stādīt kopā ar tomātiem.

Foto: DELFI

Samtenes atbaida laputis, augsnē esošās nematodes, arī grauzējus, un to tuvumā neuzturēsies arī pelēkās strupastes. Samtenes var stādīt apkārt jauniem augļu kokiem, tad saknes neapgrauzīs pelēkās strupastes. Samtenes stāda kopā ar garšaugiem, lai pasargātu tos no kaitēkļiem. Bieži vien samteņu lapas un ziedus apgrauž gliemeži, taču sīklapu samtenes tie nebojā.

Piparmētra ir daudzgadīgs aromātiskais augs ar atsvaidzinoši vēsu iedarbību un svaigu garšu. Vēsuma sajūtu radītājs ir ēteriskās eļļas sastāvā ietilpstošais (40 – 80 %) mentols, un visvairāk tas ir pilnas ziedēšanas laikā. Dažām piparmētrām ir maiga mentola smarža, citas – ar īpatnēju rūgtenu smaržas maisījumu, vēl citām, gan ziediem, gan lapām, ir izteikta mentola smarža, savukārt citas ar neizteiktu mentola smaržu. Ēteriskā eļļa veidojas jau no veģetācijas sākuma un atrodas lapu aizmetņos. Augstāks ēteriskās eļļas daudzums ir augšējās lapās un ziedkopās. Saberztas piparmētru lapas izdala īpaši stipru aromātu, kas atbaida odus un skudras.

Foto: DELFI

Melnais plūškoks ir līdz 5 m augsts koks, kura ziedus un ogas izmanto medicīnā. Stumbrs ar lapām un ziediem izdala stipru aromātu, ko izraisa flavonoīdi (rutīns, tanīns, fenolskābes). Lapas ir indīgas. Plūškoka aromāts pasargā ābeles, plūmes un rozes no lapu tinēja un zāģlapsenēm. Sagrieztus, sasmalcinātus zarus ar lapām iesprauž kurmju alās, lai atbaidītu racēju no zāliena vai dobes. Lapas savāra un nokāš, bet iegūto šķīdumu izlieto kaitēkļu – laputu ierobežošanai kā dabīgu insekticīdu.

Rozmarīns ir daudzgadīgs garšaugs, kas mūsu ziemās nepārziemo. Rudenī stādu izrok, iestāda podā un pārvieto uz telpām. Dārzā izstāda pēc pavasara salnām. Stiprais aromāts atbaidīs odus un mušas. Savukārt timiāna smarža nepatīk mušām un odiem.

Rūtas ir daudzgadīgs garšaugs ar specifisku aromātu, ko izraisa flavonoīdi (rutīns). Stiprais aromāts atbaidīs spradžus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!