Peonijas ar katru gadu kļūst arvien, arvien populārākas. Lai gan to stādīšanas laiks ir augusts un septembris, podos augošus stādus var stādīt visu sezonu. Par skaisto un dzelteno peoniju ziedu šķirnēm "Tavs Dārzs" konsultējās pie peoniju dārza "Ziedoņi" saimnieces Dagnijas Voikas.

Konfūcijs teicis, ka peonijas ir puķes, kas atnes ģimenei laimi, veselību, saskaņu, cieņu un pārticību. Tās ir mīlētas kā pilīs, tā vienkāršās dārza būdiņās.

Dagnija Voika stāsta, ka peonijas var augt vienā vietā daudzus gadus, tādēļ liela nozīme ir vietas izvēlei. Peonijas jāaudzē atklātā, saulainā vietā. Peonijas nevajadzētu stādīt tuvu kokiem un krūmiem, jo tām nepatīk konkurence cīņā par barības vielām un ūdeni. Peonijas arī necieš vietas, kur uzkrājas ūdens. Šādās vietās augam sāk pūt saknes un tas var iet bojā.

  • Ieskaties šeit, ja meklē padomu, kā pareizi peonijām nogriezt ziedkātus un ilgi tās saglabāt vāzē.

Zeltaini dzeltenās krāsas peonija 'Prairie Charm'

Ziedi ir krāšņi, puspildīti un ļoti tīrā zeltaini dzeltenā krāsā. Atveroties tie sasniedz līdz pat 17 centimetru diametru. Zieda centrālā ir mālaini sarkans tonējums. Pozītīvi, ka tā ļoti maz slimo. Ziedneši ir līdz 75 centimetriem gari. Lapojums un cerojums ir ļoti pievilcīgs.

Šķirnei raksturīgi daudz sānpumuri un ilgstoša ziedēšana, kā arī tā izdala patīkamu smaržu. Arī šī šķirne ir ieguvusi daudz apbalvojumus.

Citrondzeltenā peonija 'Yellow Crown'

Šīs šķirne iegūta, krustojot krūmpeonijas ar lakstveida peonijām un iegūstot augu ar pievilcīgu cerojumu un lapojumu. 'Yellow Crown' ir ļoti blīvi puspildīti vai pat pildīti citrondzelteni ziedi, kuri atveras līdz pat 15 centimetriem diametrā.

Zieda centrā pie ziedlapu pamatnes ir karmīnsarkani plankumi. Tai raksturīga lēna augšana un vidēji vēla ziedēšana.

Foto: Shutterstock

Šī ir viena no pirmajām četrām intersekciju grupas šķirnēm pasaulē, ko izveidoja Japānas iedzīvotājs Toiči Ito, bet to reģistrēja amerikāņu selekcionārs Luijs Smirnovs. Japāņu selekcionārs Ito bija pirmais, kurš sakrustoja lakstveida un krūmpeoniju, bet no tūkstošiem krustojumu tika iegūtas tikai daži desmiti dīgstošu sēkliņu. 1956. gadā Toiči Ito nomira, tā arī nesagaidījis nevienu ziedu. Pirmie hibrīdi uzziedēja tikai 1963. gadā – tā bija pasaules sensācija, jo jaunajam starpsugu hibrīdam bija krūmpeonijas lapas, dzelteni ziedi, bet kopumā tā bija kā lakstveida peonija – salcietīga, kura rudenī nometa lapas.

Unikālā un retā 'Goldmine'

Lieli krēmdzelteni rožveida pildīti ziedi, kas atveras 15 centimetru diametrā. Vidēji vēla šķirne ar ļoti spēcīgu smaržu. Tai ir dzeltenīgi zaļas lapas, dzeltenas saknes, pēc kurām ari var atšķirt šo šķirni. Goldmine peonijai nav sānu pumpuru un tā aug ļoti lēni. Tā ir reta un unikāla šķirne, kurai esot pat vairāki nosaukumi, piemēram, 'Huang Jin Lun', 'Golden Wheel', 'Oriental Gold'.

Vienkāršo ziedu peonija 'Roy Pershons Best Yellow'

Gaišdzelteni vienkārši ziedi, kuri atveroties veido 18 centimetru lielu diametru. Tai ir maigi dzeltenas vainaglapas un tikai divās rindās. Zieda centrā ir ļoti liela dzeltenu putekšņlapu rozete. Ļoti agri zied un teicami ierieš sēklas, kā arī dod dīgtspējīgus putekšņus. Šī šķirne jau četras reizes ir iekļauta APS izstāžu goda plāksnē.

Novērtētā gaišdzeltenā peonija 'Yellow Dream'

Foto: Shutterstock

Skaistajai peoniju šķirnei raksturīgi gaišdzelteni puspildīti un pildīti ziedi ar sārtiem plankumiem un ziedlapu iekšējās pamatnes. Kad tā uzplaukst, tai zieds ir līdz pat 15 centimetriem diametrā. Vidēji ziedlaika šķirne ar vieglu smaržu. Tā ierieš sēklas un ceri ir līdz pat astoņdesmit centimetriem augsti. Peoniju dārza "Ziedoņi" saimniece zina teikt, ka tai ir ļoti daudz apbalvojumu.

Izstāžu līdere un skaistākā hibrīdu grupas šķirne 'Sunny Girl'

Šai šķirnei ir dzelteni ziedi ar sārtu tonējumu centrā. Ziedi ir pildīti un ļoti lieli, līdz pat 19 centimetriem diametrā. Tā ir vidēji agrīna ziedlaika šķirne, bet ar salīdzinoši nelielu smaržu. Peonija ierieš sēklas. Ceri ir līdz pat 90 centimetriem augsti. Tā ir viena no skaistākajām dzeltenziedu hibrīdu grupas šķirnēm un izstāžu līdere.

Izcilākā dzeltenziedu šķirne 'Garden Tresure'

Dagnija Voika teic: "Šī ir izcilākā peoniju dzeltenziedu šķirne." Ziedi ir puspildīti un, var teikt, olu dzelteni, kuri atveroties sasniedz 17 centimetru diametru. Ziedu centrs ir viegli oranžs un saulē tas neizbalē. Peonijai piemīt patīkama smarža un stingri ziedneši, kas sasniedz 80 centimetru augstumu.

A post shared by Ian T (@suburban_man) on May 29, 2018 at 5:32am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!