Foto: Shutterstock
Šogad laikapstākļi ir bijuši īpaši dāsni, jo arī rudenī tie lutina ar silto laiku. Šī iemesla dēļ daiļdārzos sparīgi turpina ziedēt augi, kas nereti rada apmulsumu dārziņu īpašnieku vidū par to, ko tad īsti darīt, jo darāmo darbu kalendārā ir rakstīts viens, bet realitātē augs nav vēl īsti gatavs ieziemošanai, pārstādīšanai vai atlapošanai. "Tavs Dārzs" skaidro, ko iesākt ar cēlajām dārza karalienēm rozēm, kas turpina krāšņi ziedēt.

"Rakstā par rožu ieziemošanu lasu, ka oktobrī jāsāk rožu atlapošana, bet – kā tad ar pumpuriem? Rozes nebeidz ziedēt! Un tā nemaz nav vēlas mēslošanas vaina," raksta "Tavs Dārzs" lasītāja Ināra. "Šis rudens ir netipiski silts, tāpēc diez vai derēs vecie padomi. Kā tad īsti rīkojamies?"

"Tavs Dārzs" sazinājās ar stādaudzētavām, kuru aprūpē ir arī rozes. Pārstāvji viennozīmīgi atzīst – siltā rudens dēļ rožu atlapošana šogad ir jāveic vēlāk.

"Droši var atļaut, lai rozes vēl zied," mudina SIA "Latroze" darbiniece Iveta Judze. Viņa iesaka pašlaik rozes vēl neaiztikt, bet ļaut tām ziedēt, jo atlapošanu vēl varēs paspēt veikt vēlāk. "20 gadus es strādāju uzņēmumā, bet nekad nav bijis tā, ka rožu dobe oktobrī visa ir ziedos," atzīst darbiniece. Iveta norāda, ka vēlāk gan rozei ir jāuzber kūdra, kā arī jāparūpējas par tās ieziemošanu.

Arī stādaudzētavas "7 rozes" pārstāvis Inguss Murīss aicina nesteigties ar rožu atlapošanu. "Rožu atlapošanu un pumpuru apgriešanu šajā gadā jāveic vēlāk nekā ierasts, iespējams, oktobra beigās, kad iestāsies vēsāki laika apstākļi," pamāca Murīss. "Tas, ka rozes šobrīd vēl zied, ir pateicoties siltajam un mitrajam laikam, un temperatūra vēl šobrīd daudzviet nav noslīdējusi zem nulles."

Vērtīgus ieteikumus par rožu atlapošanu varēsi smelties šajā rakstā, bet šeit vari iedvesmoties no tautas padomiem rožu ieziemošanā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!