Foto: Shutterstock

Tulpes līdz šim ir populārākās no pavasarī ziedošajām sīpolpuķēm. Lai arī rudenī iestādīti kaut pāris desmiti sīpolu, pavasarī dārzs priecēs ar bagātīgu, krāšņu ziedēšanu, lai kliedētu atmiņas par ilgo, vienmuļo un krāsām nabadzīgo ziemu. Par to, kā pareizi stādīt tulpju sīpolus, un, ko vajadzētu ievērot, konsultē pieredzējušais tulpju audzētājs Gundars Lācis.

Tulpes ir viegli audzējamas, tāpēc arī tās mantojušas tik lielu popularitāti, taču vairums par tām atceras vien pavasarī, kad ir jau par vēlu stādīt sīpolus. Tulpju audzētāji, tai skaitā Gundars, tieši oktobrī sparīgi rosās dārzā ar tulpju stādīšanu, tāpēc varam aizlienēt pieredzējušo padomus šajā sakarā.

Mēdz būt agri, vidēji un vēlu ziedošas tulpes, tāpat arī krāsas ir visdažādākās – baltas, dzeltenas, rozā, sarkanas, melnas, violetas, oranžas, divkrāsainas un vēl, un vēl, taču stādīšanas likumi visām šķirnēm ir vieni. Bet pašu tulpju stādīšana nudien nav nokavēta – stādīt sīpolus var, līdz zeme nav sasalusi. Gundars pat pieredzējis, ka ap Ziemassvētku laiku atrasti sīpoli, kas nav iestādīti, un, tā kā zemei bijusi sasalusi tikai pati virskārta, tad tie tika iestādīti, un pavasarī varēja priecāties par skaisti ziedošām tulpēm.

Viens no pirmajiem padomiem, ko sniedz Gundars, attiecas uz vietu, kur stādīt tulpes. Viena no biežāk sastopamajām kļūdām, kas tiek pieļauta – sīpoli tiek iestādīti mitrā augsnē. Tas, ka tulpes zied pavasarī pēc sniega nokušanas, nebūt nenozīmē, ka mitra augsne ir tā piemērotākā. Kā labvēlīgu vietu audzētājs min smilšainu augsni, un noteikti ne mālainu. Pateicīgas ir ļoti līdzenas, saulainas, maz noēnotas vietas ar nelielu slīpumu austrumu vai dienvidaustrumu virzienā. Var izmantot arī dienvidu virzienā vērstas nolaidenas vietas, tikai tad saulainā, karstā laikā lielāka uzmanība būs jāpievērš rūpīgākai laistīšanai.

Sīpoli jāierok zemē 10-15 centimetru dziļumā, taču vislabāk vadīties pēc Gundara ieteikuma – stādīt tos trīs sīpolu dziļumā, jo tie mēdz būt gan lielāki, gan mazāki. Ja gribas veidot kuplāku tulpju apstādījumu, sīpolus var stādīt ar 10 centimetru atstarpēm, bet, ja gribas retinātāku dobi, sīpoli jāstāda ar lielākām distancēm.

Daudziem nākas saskarties ar grauzējiem, kas līdz pavasarim iestādītos sīpolus jau noēduši, tādos gadījumos tulpju audzētājs iesaka izmēģināt sīpolus iestādīt puķu groziņos vai kastēs.

Vaicājot audzētājam par tulpju mēslošanu, speciālists stāsta, ka ir tomēr atšķirība starp to, vai puķes tiek audzētas lielos laukos vai pašu priekam, tāpēc mazdārziņiem, kur tulpes tiek stādītas vien acu priekam, mēslošana nav nepieciešama. Audzētājs atzīst, ka vien pašu priekam arī pats tulpes noteikti nemēslotu. Ja nu tomēr šķiet, ka augam trūkst barības vielas, ar tām var papildināt apstādījumus pavasarī.

Konsultējoties par sīpolu izvēli, audzētājs stāsta, ka noteikti vajadzētu uzticēties vietējiem audzētājiem un speciālistiem, jo ne vienmēr ārzemēs iegādātie vai no turienes importētie sīpoli būs pateicīgi augšanai mūsu klimatiskajos apstākļos. Tieši šobrīd pie vietējiem selekcionāriem un audzētājiem var iegādāties sīpolus visplašākajā klāstā. Turklāt Gundars min tādu priekšrocību, kā padomu iegūšanu. Ja sīpolus iegādāsies pie vietējiem speciālistiem, neviens noteikti neskoposies padomiem, turklāt paši audzētāji uzskata – no vietējiem sīpoliem tulpes vienmēr izaug treknākiem ziediem un krāšņākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!