Foto: Shutterstock
Apkures sezonā tiem, kam ir iespēja tikt pie kurināmā pārpalikumiem, proti - pelniem, noteikti tas jāizmanto, jo ir pat vairākas iespējas, kā pelēko zeltu izmantot augu labā.

Ja par dārza darbiem vēl domāt negribas, atceries, ka pelni ir arī ļoti pateicīgs uz ledus kaisāmais materiāls. Tā vietā, lai dārzā taciņu, ietvi vai citu teritoriju kaisītu ar sāli, smiltīm vai ko citu, izmanto pelnus. Tie neatstās sekas arī uz augiem, kas sagūluši zem sniega segas. Pat otrādi, pelni būs labs mēslojums, piemēram, zālienam.

Tiem, kas ieplānojuši drīzi audzēt jau pirmos dēstus, arī pelni būs noderīgi. Augkopības speciālists Māris Narvils stāsta, ka labākam sēklu dīgšanas sparam nekodinātas sēklas var iemērkt uz nakti vai pat ilgāk siltā pelnu ūdenī. Pavasarī, kad stādīsi augļu kokus vai citus augus, pelni būs pats labākais mēslojums.

Atceries, ka pelni ir ne vien labs mēslojums, bet arī līdzeklis, kā iznīdēt kaitēkļus. Tāpat arī pelni ļoti labi papildinās komposta kaudzi, tāpēc noteikti neizmet pelnus nebūtībā, bet saglabā tos pavasarim un vasarai, kad tie būs zelta vērtē.

Iepazīsties ar trīs materiāliem, kuros pastāstīts gan par to, kā pareizi pelnus izmantot, kādiem augiem tie būs piemēroti un kādu labumu tie dos.

Mēslojums zaļās dzīves piekritējiem – pelni

Foto: Shutterstock

Kāds varbūt uzskata, ka pelni kā mēslojums nesniedz nekādu labumu, tomēr tie satur gandrīz visas augiem nepieciešamās organiskās vielās, tāpēc zaļās dzīves piekritējiem pelnu izmantošana noteikti būtu jāiekļauj savos dārza darbos. Portāls growveg.com apkopojis padomus, kā pelnus vislabāk izmantot un ko ievērot šajā procesā, lai darba augļi būtu pamanāmāki.

Lasīt vairāk

Lietderīgie kurināšanas pārpalikumi – pelni un to izmantošana dārzā

Foto: Shutterstock

Jebkuru koksni vai augu materiālu sadedzinot, iegūstam pelnus, kurus ir vērts uzkrāt un izmantot dārzkopībā. Tiesa gan, būtiski atšķirsies iegūtais pelnu apjoms un tā lietderība.

Lasīt vairāk

Kurināšanas pārpalikumi rozēm: kā mēslot ar pelniem

Foto: Shutterstock

Plīts pelnus kaisu uz ogulājiem pret miltrasu un izmanto kā mēslojumu ķiršiem. Bet vai tie der arī rozēm? Rudenī uz lapām bija brūni plankumi. Vai pelnus var kaisīt uz šādām lapām? Jautā Gunārs Aizkrauklē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!