Foto: Shutterstock

Jūlija mēnesī dārza puķudobēs uz visu citu puķu fona ar spilgto nokrāsu izceļas punktainā zeltene (Lysimachia punctata). Saulaina, bagātīgiem ziediem klāta un viegli audzējama – tāda ir šī dārza puķe.

Pateicoties skaistajai krāsai un dekoratīvajiem ziediem, augs ir visai pieprasīts floristikā, taču arī dobes tas skaisti rotā. Kas attiecas uz piemērotu vietu punktainajai zeltenei, tām patīkot saulainas vai pusēnas vietas ar vidēji mitru un barības vielām vidēji bagātu augsni, raksta ''Raunas stādi'' dārzkopības speciālisti.

Šo apstākļu dēļ dzeltenā rota labi augs gan akmensdārzos, gan dobēs, pie ūdenskrātuvēm un robežstādījumiem. Puķudobē stādot, tās labi izskatīsies līdzās peonijām, lilijām, margrietiņām, lupīnām, dālijām, dažādiem skujeņiem, rasaskrēsliņam. Pie mājas vai kāda cita tumšāka fona punktainā zeltene jo īpaši izcelsies, tāpēc atrodi tādu vietu, kur gari izslējušies ziedi būtu labi redzami un nepazustu starp citiem augiem.

Foto: DELFI

Jārēķinās ar to, ka augs var izslieties pat metra augstumā. Ja augšanas apstākļi ir pateicīgi, augs neprasa dižu apkopi un tas pats plešas un vairojas, tāpēc ik pēc dažiem gadiem pēc noziedēšanas der to ierobežot, ja vien nav vēlme tam atveltīt visu dobi. Auga labā īpašība noteikti ir ilgā ziedēšana, un, arī vāzē ielikti, ziedi glabāsies ilgi. Īpaši karstās vasarās der augu aplaistīt, pēc ziedēšanas par ļaunu nenāks nokniebt noziedējušos ziediņus, taču tās arī ir vienīgās rūpes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!