Foto: Shutterstock

Lai mauriņš izskatītos glīti visas sezonas garumā, Dārzatehnikaseksperti.lv atgādina pāris būtiskas lietas, ko vērts paturēt prātā.

1. Pļaušana. Regulāra pļaušana ne tikai padara mauriņu izskatīgu un patīkamu staigāšanai, bet arī palīdz tam augt veselīgam. Izvēlies savām vēlmēm un vajadzībām piemērotāko tehniku – pļaujmašīnu vai mauriņa traktoru. Grūti aizsniedzamām vai ļoti aizaugušām vietām noderēs trimmeris. Savukārt, ja vēlies taupīt savu laiku, vari izmēģināt robotu.

2. Laistīšana. Lai zāliens neizdegtu un nekļūtu dzeltens, sausā laikā tas regulāri jālaista. Piemērotākais laiks ir agrs rīts vai vakars, kad ūdens tik ātri neiztvaiko.

3. Mēslošana. Vairums barības vielu jau ir augsnē, taču mauriņam papildus nepieciešams slāpeklis, fosfors, kālijs un dzelzs.

4. Ventilēšana. Vismaz reizi gadā ieteicams veikt zāliena aerāciju. Uzirdinot augsni, gaiss piekļūst saknēm un palīdz tām augt dziļumā. Šim darbam ieteicams izvēlēties speciālus aeratorus. Vairākas reizes sezonā ieteicams zālienu arī izķemmēt ar grābekli, veicinot gaisa cirkulāciju zāliena virsmā.

5. Gružu savākšana. Ja mauriņā sabirušas skujas, koku lapas, čiekuri vai citi gruži – tie jāsavāc. To var izdarīt gan ar zaru slotu, gan lapu grābekli. Lielai platībai noderēs lapu pūtējs, ar kuru palīdzību lapas un gružus var ērti sapūst vienā vietā un tur savākt.

6. Malu apgriešana. Lai veidotu un saglabātu zāliena formu, regulāri jāapgriež zāliena malas. Šim darbam noderēs speciālas šķēres vai pusmēness formas apmaļu kaplis.

7. Nezāļu apkarošana. Mazās platībās nezāles var izravēt ar rokām, taču lielākās vienkāršāk būs izmantot speciālus augu aizsardzības līdzekļus. Ja zālienā aug sūna vai sēnes, ieteicams pastiprināti veikt zāliena ventilēšanu vai uzlabot augsni, lietojot zālienam paredzētus minerālmēslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!