Foto: PantherMedia/Scanpix
Lavandas ir augs, kas burvīgi krāšņo dārzu. Vizuāli tās izskatās ļoti skaisti, kā arī piepilda dārzu un telpu ar unikālo, izteiksmīgo smaržu. Ja pat nav dārza, tad lavandas iespējams stādīt podiņos, taču par skaisto augu stādīšanu un kopšanu lasi turpmākajās rindās.

"Gardeners Path" raksta, ka lavanda ar savu saldo, taču reizēm rūgteno aromātu ir populāra izvēle daudzgadīgo dekoratīvo augu grupā dažādu dārza ainavu iekārtošanas vajadzībām, kā arī to plaši izmanto citādiem nolūkiem, piemēram, skaistumkopšanā. Lavandas smarža var patikt vai nepatikt, taču vienaldzīgs paliek tikai retais.

Tās parasti tiek sagrupētas četrās grupās, iedalītas audzēšanai konkrētos klimata apstākļos:

  1. Lavandula angustifolia - zināma kā īstā lavanda,
  2. Lavandula stoechas - franču lavanda,
  3. Lavandula dentata - spāņu lavanda,
  4. Lavandula multifida - Ēģiptes lavanda.
Audzējot lavandas, atskārtīsiet, ka tās ir ļoti izturīgs augs, un tam augšanas sezonā nav nepieciešama liela uzmanība. Pilnībā izaugusi lavanda ražo spilgtus ziedus, padarot to par elegantu papildinājumu jebkurai ainavai vai dārzam.
Foto: Shutterstock

Lavanda labi "draudzējas" sausumu un, pateicoties spēcīgajām ēteriskajām eļļām, ko tā ražo, ir netīkama cūkām un kaitēkļiem, arī odiem. Par citiem dārza augiem, kurus necieš odi, lasi šajā rakstā. Lavandas audzēšana nebūs liels izaicinājums pieredzējušam dārzniekam, tomēr mūsu platuma grādos tās var būt ļoti cimperlīgas. Ir stingras pamatnostādnes, kas jāņem vērā, lai zinātu, kur tās labāk stādīt un ko no tām sagaidīt:

  • Lavandām tīk siltums,
  • Tām nepatīk pārlieku liels mitrums,
  • Lavandām nepieciešama salīdzinoši plaša vieta,
  • Tās labi aug nogāzēs.

Ņemot vērā, ka lavandas cēlušās no karsta, sausa klimata, kas raksturīgs Itālijai, Francijai un Spānijai, saprotams, ka aukstums vai mitri laika apstākļi to audzēšanai nav piemēroti.

Lavandas ir pateicīgi augi, kas piešķirs dārzam daudzveidību un "odziņu". Tās gaumīgi izskatīsies gan koptās un pārdomātās ainavās, gan arī dažādu puķu pļaviņā. Tāpat lavandu audzēšanā nozīme ir to apgriešanai. Parasti tās apgriež pirms noziedēšanas, vasaras beigās. To nepieciešams darīt, lai tām ne tikai neaugtu garāki kāti, bet arī nākamajā gadā plauktu vēl skaistāki un piesātinātāki violetie ziedi.

"Gardeners Path" raksta, ka pasaules malās, kurās tiek piedzīvotas skarbas ziemas un slapji laika apstākļi, vajag apsvērt lavandu stādīšanu konteineros, lai tumšo mēnešu laikā tās varētu ienest iekštelpās. Ja to nedara, tad ziemas laikā lavandas iesaka apsegt, taču stādīšana parasti notiek pavasarī.

Turpinot par lavandu audzēšanu iekštelpās, podus nepieciešams novietot vietās, kurās tām klāt tiek saulīte. Arī šajā gadījumā nevajag aizrauties ar pārlaistīšanu, jo, kā minēts iepriekš, lavandām tas īsti netīk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!