Peonijas šodien gan visā pasaulē gan Latvijā ir vienas no pieprasītākajām ziemcietēm. Pateicoties to plašajai krāsu gammai un formu daudzveidībai, tās spēj apmierināt pat vislielākā estēta prasības, turklāt nav otras tik izturīgas, ilgmūžīgas kultūras kā peonijas, jo vienā vietā tā spēj augt un savu saimnieku priecēt vairākus gadu desmitus gadu pēc kārtas.

Cerības un mīlestības ziedi

Peoniju audzētāja Līvija Priede ar šo ziemciešu audzēšanu nodarbojas jau 20 gadus un šī kultūra viņu joprojām nav beigusi pārsteigt un savaldzināt. Kā peonijas iekaroja Līvijas sirdi ar savu šarmu, eleganci, atturību, trauslo skaistumu un savu bezgalīgo mīļumu un uzticību, tā nav spējusi no tām atteikties. Iespējams, katram no mums ir savas asociācijas ar peonijām, taču Līvijai šīs puķes asociējas ar sievieti, kura visu mūžu klusībā kaut ko gaida un cer. Šo gaidu laikā ar ziedēšanu tiek izstarota mīlestība, maigums, pieticība, uzticība un cerība ikvienam, kurš to uzlūko, tāpēc nav šaubu, ka peonijas ir maģiskas dārza puķes. Saimniece stāsta, ka pašas kolekcijā šobrīd esot aptuveni 300 peoniju šķirnes, kuru starpā ir pasaules atzītie šedevri ''Pastelegance'', ''Lois'choce'', ''Quizin'', ''Dark chocolate'' un citas pasakainas šķirnes.

Nebeidzamais šķirņu klāsts

Peoniju ziedu krāsa sniedzas no baltas līdz koraļļu oranžai, dzeltenai, melnai un gandrīz zilai, tāpēc pat krāsu variācijas ir visdažādākās un katrai gaumei piemērojamas. Ziedu forma var būt klaja, nepildīta, savērpta, krokota un pat ar kruzuļotām ziedlapām, kam īpašu šarmu piešķir šķeltie ziedlapu gali. Pieejamas gan vienkrāsainas, divkrāsainas, gan trīskrāsainas, turklāt dažai labai, ja neredz lapojumu, šķiet, nav ne mazākās līdzības ar peoniju. Sevišķi interesanti un iespaidīgi izskatās eksotisko jeb kaktusu dāliju tipa peonijas – šīs peonijas ir īsts atradums katram sevi cienošam floristam. Vispopulārākās ir vadošā ASV selekcionāra Roja Klema (Roy Klehm) radītās ''Spider green'', ''Crazy daisy'', ''Daisy coronet'', ''Circus circus'', ''Quilt show'', ''Raspberry splash'', ''Green halo'', ''Pink frutti'' un citas šķirnes.

Starpsugu ITO hibrīdās peonijas

Starpsugu peoniju hibrīdi, pazīstami ar nosaukumu ITO hibrīdi, kļūst aizvien populārāki. Šīs peonijas tiek veidotas, sakrustojot lakstveida dārza peonijas ar kokveida peonijām, sākotnēji radot kokveida peonijas ar tīri dzelteniem ziediem, stāsta ziemciešu audzētāji no z/s ''Bērziņi''.

Starpsugu peonijas apvieno labākās lakstveida un kokveida peoniju īpašības:

  • Ļoti lieli, kokveida peoniju tipa ziedi krāsās, kādas iepriekš nav redzētas lakstveida peonijām.
  • Veselīgas lapas līdzīgas kā kokveida peonijām.
  • Spēcīgs, kupli sazarots lakstveida krūms ar stingriem ziedkātiem, kas noturēs ziedus pat pēc smagas lietus gāzes zarus nav nepieciešams atsiet.
  • Ainavā iekļaujas labāk kā lakstveida peonijas. Visas šķirnes piemērotas apstādījumiem.
  • Ilgāks ziedēšanas laiks papildu ziedi veidojas uz sānu dzinumiem.

Piemērotas vietas stādīšanai

Peonijai, kā jau dārza karalienei pienākas, nepieciešama atklāta, saulaina un labi vēdināma vieta, bet noteikti ne ziemeļu puses valdoši vēji. Peonijas nebūtu vēlams stādīt vietās, kuras reti apciemo saule un vējš.

Peonijas stāda aptuveni 60x60x60 centimetru lielās bedrēs, kuras iepriekš aizpilda ar maisījumu – labu kūdru, trūdzemi, melnzemi, satrūdējušiem kūtsmēsliem, sauju lapu koku pelnu, sauju kompleksā mēslojuma. Pa virsu šim maisījumam jāuzber plāna kārtiņa augsnes, un tikai tad sakneni liek bedrītē.

Peoniju audzētāja Līvija Priede stāsta, ka pati šo ziemciešu audzēšanā neaizraujas ar kūtsmēsliem, jo esot apnikusi nebeidzamā cīņa ar daudzgadīgām nezālēm. Kūtsmēslu izmantošanā audzētāja uzver, ka stādus noteikti nevajag no visām pusēm ievīstīt ar kūtsmēsliem, jo no gaidāmā rezultāta tādā gadījumā nekas skaists neiznāks.

Atkarībā no augsnes struktūras, pareizi iestādīta sakneņa pumpuru joslai jāatrodas ne dziļāk par 4 līdz 6 centimetriem. Izņēmums ir ITOH jeb intersekciju peonijas, kuras obligāti jāstāda dziļāk, vismaz 6 līdz 10 centimetru dziļumā.

Zelta likumi, kas jāievēro peoniju audzēšanā

Lai peonijas ziedētu, obligāti jāseko mitruma daudzumam augsnē augustā, jo tas ir laiks, kad peonijām veidojas nākamā gada ziedpumpuri. Šajā laikā Latvijā parasti valda pamatīgs sausums, tāpēc jāvērš uzmanība peonijām tieši tad, neskatoties uz to, ka ziedēšana jau sen kā beigusies. Peonijas nav jālaista bieži, bet pamatīgi, stāsta to audzētāja.

Vēlu rudenī, pēc pirmā sala iestāšanās, visi peoniju dzinumi jānogriež tik zemu, cik iespējams – līdz pašai augsnei, un jāiznīcina. Jaunus stādījumus pirmajā ziemā ieteicams piesegt ar skujām vai uzraušot virsū biezāku augsnes slāni, bet noteikti ne kūtsmēslus, kūdru vai sapuvušas lapas.

Peonijas ir ļoti jāmīl. Ja saimnieks mīlēs šīs puķes, karaliskā peonija noteikti sniegs tikpat lielu mīlestību ar ziediem.

Raksts tapis sadarbībā ar Līviju Priedi, kas ir viena no pieredzējušākajām peoniju audzētājām Latvijā, un kura arī piedalīsies 11. Rudens stādu parādē. Līvija solās šajā pasākumā ne tikai dalīties ar padomiem, bet arī piedāvāt aptuveni 100 dažādas gan pazīstamas, gan pavisam retas peoniju šķirnes. Vairāk par Stādu parādi lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!