Foto: Shutterstock
Stādu tirdziņi pavasara sezonā notiek teju vai katru nedēļas nogali kādā Latvijas pilsētā, tāpēc vietu, kur iegādāties jaunu papildinājumu dārzam, netrūkst. Piedāvājumā netrūkst dažādu konteinerstādu, kas pateicīgi ar to, ka ir gatavi stādīšanai jebkurā brīdī. Bet vai ir kādi noteikumi šo stādu iegādē un kas jāievēro pēc tam to stādīšanā?

Kas ir konteinerstādi?

Noteikti esi manījis gan lielveikalos, gan stādaudzētavās stādus, kas ielikti tādos kā toveros – plēvēs, plastmasas ietvaros vai auduma maisos. Kā skaidro stādaudzētavas ''Baižas'' dārzkope Zane Zeltiņa, konteinerstādi ir iepodoti stādi podā, kuriem jau izveidojusies sakņu sistēma. Tieši tāpēc tiem sakņu sistēma mazāk tiek traumēta stādīšanas procesā, un augs neizjūt pārstādīšanas stresu. Atšķirībā no kailsakņiem, konteinerstādus var stādīt ne tikai pavasarī un rudenī, bet arī visā pārējā laikā.

Vai tas, ka konteinerstādi pieejami tirdzniecībā visu cauru gadu, arī nozīmē to, ka tos var sagādāt jebkurā sezonā? Dārzkope skaidro, ka ierobežojumu konteinerstādu iegādes laikam un pēc tam to stādīšanai nav, svarīgākais, lai augs būtu kvalitatīvs. Pazīmes, kas par to liecina – redzamas jaunās saknītes, augam ir veselīgs stumbrs, nav redzamas bojājumu pazīmes.

Konteinerstādu stādīšana

Visai bieži konteinerstādu pircēji pieļauj rupju kļūdu, auga saknes rušinot. To noteikti nevajagot darīt, citādi augs labi neieaugs. Izņēmumi ir vien tie gadījumi, kad jaunās saknes ir ļoti sapinušās.

Ļoti būtiski ievērot mitruma līmeni augam, jo, piemēram, audzētavās konteinerstādi nereti tiek laistīti trīs reizes dienā, un par to nevajadzētu aizmirst arī tad, kad augs iegādāts un gaida stādīšanu. Kas attiecas uz mitruma nodrošināšanu, no šī viedokļa raugoties, vislabāk iegādāties augu rudenī, kad laikapstākļi lutina ar biežu lietu, taču pavasarī lietus ir retāks, tāpēc vairāk jādomā par to, kā augu nodrošināt ar nepieciešamo mitrumu.

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr stādu iegādes diena sakrīt ar to laiku, kad ir iespēja augu iestādīt tam paredzētajā vietā. Nereti nepatīkami pārsteidz laikapstākļi, pēkšņi jādara citas lietas, un iestādīšanai neatliek laika. Konteinerstādu priekšrocība ir arī tā, ka to var pārvietot un atrast piemērotāko vietu dārzā. Dārzkope skaidro, ka tā nebūs liela bēda, ja konteinerstāds kādu laiku arī mājās vēl tikai gaidīs brīdi līdz iestādīšanai, ar nosacījumu, ka tam nodrošināti labvēlīgi apstākļi. Proti – ja tas ir ēnu mīlošs augs, svarīgi to arī uzglabāt konkrēto laiku ēnainā vietā, bet, ja tas mīl sauli un siltumu, tad arī uzglabā pēc iespējas piemērotākā vietā. Ja pods ir mazs, tad ar mitruma nodrošināšanu tik ļoti aizrauties nevajag, bet lielākiem konteinerstādiem mitrums nepieciešams vairāk, lai sakņu sistēma neizkalstu.

Dārzkope arī min, ka nav īpašu noteikumu, kādos apstākļos ieteicams stādīt konteinerstādus. Lai augs sekmīgi pielāgotos jaunajai dzīvesvietai, pirms stādīšanas ieteicams to izmērcēt šķīstošā mēslojuma koncentrātā.

Pievērs uzmanību!

Lai arī pat lielveikalos var atrast nu jau dažādus konteinerstādus, dārzkope iesaka uzmanību vērst uz to, vai augi nav steidzināti audzēti. Ja iestādīsi kādu augļu koku, kas jau zied un zaļo, kamēr dabā pumpuri vēl tikai riešas, var gadīties, ka augs apsalst un augļi neveidojas. Pirmajā stādīšanas gadā ziedus un ražu noteikti nesagaidīt, taču nākamgad augs jau var būt pielāgojies apstākļiem un visai labi iejuties klimatiskajos apstākļos.

Dārzkope iesaka vadīties pēc klimatiskajiem apstākļiem, izvēloties augus, kas ir piemēroti audzēšanai Latvijā. Lai vai cik rūpīgi attieksies pret kādu iegādāto konteinerstādu, ilgtermiņā labi nejutīsies augi, kam pēc būtības ir pavisam citas prasības klimatam.

Pavasaris ir visai mānīgs laiks arī konteinerstādiem. Tā kā naktis vēl mēdz būt visai aukstas, bet dienas laikā saule iesilst vairāk, augam jāpiedzīvo lieli kontrasti. Ja iestādītos augus uz nakti apklāj ar agrotīklu, kas ir ļoti labs veids, kā pasargāt augus no apsalšanas, tad no rīta tas noteikti jānoņem, pretējā gadījumā siltums pa dienu būs pārāk liels un augam tiks sniegti maldinoši signāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!