Pat tad, ja šķiet, ka pazīstam teju visus augus, atklājums ir šī, ne visiem zināmā un necilā pļavu iemītniece – karalienes Annas mežģīne, kas tiek dēvēta arī par savvaļas burkānu. Šī greznā pļavas puķe savu nosaukumu mantojusi pateicoties Anglijas karalienei Annai Boleinai, kas savulaik novērtēja šo vienkāršumu un daudzu nepamanīto skaistumu pļavās, kas visticamāk ir daudzu nenovērtēts dekoratīvais augs arī pie mums.

Vieni droši vien nesapratnē raugās uz šo pļavas iemītnieci un uzskata, ka visiem zināmo suņuburkšķi esam nodēvējuši kādā greznākā nosaukumā, taču patiesībā ir nianses, kas atšķiras starp šīm pļavas puķēm. Karalienes Annas mežģīnei (Queen Anne’s Lace) ir citādākas lapas, kas ir nedaudz līdzīgas jauna burkāna lapām, tāpēc tās pat tiek dēvētas par savvaļas burkāniem. Kā izrādās, senos laikos cilvēki vēl tik labi neatpazinuši šos augus, tāpēc arī indīgo velnarutku uzskatījuši par to pašu augu, tāpēc bieži saindējušies. Garums šīm pļavas iemītniecēm var sasniegt vairāk nekā 100 centimetrus, bet greznā ziedkopa, kas atgādina mežģīni, novērojama gaiši rozā, bet visbiežāk - baltā krāsā.

Kas saistās ar auga nosaukumu, par to ir pat leģenda. Karaliene Anna Boleina esot bijusi mežģīņu cienītāja, kuras arī pati ar lielu prieku veidojusi. Kādu dienu, iedurot pirkstā adatu, asins pile esot nopilējusi uz zieda, atstājot izpludinātu un violetu nokrāsu, tāpēc arī zieds esot ieguvis šādu nosaukumu, kas itin labi piestāv arī pašam augam, raksta portāls Gardeningknowhow.com.

Šī greznā pļavas karaliene sastopama sausās pļavās un tā arī mūsu pļavās atceļojusi no Anglijas, kur tās tiek īpaši cildinātas un godātas visdažādākos veidos, ar kuriem arī iepazīstināsim. Viens no pieprasītākajiem šī zieda motīviem dominē kāzu kleitās, kur ar mežģīņu palīdzību tiek veidoti šīm puķēm līdzīgi motīvi, kas lieliski izskatās uz kailas ādas, izceļot ādas toni un radot ļoti greznu kopskatu. Ne tikai mežģīnes, bet pat svētku dekorācijas tiek veidotas, izmantojot šīs necilās pļavas puķes, kas jebkuru ziedu kompozīciju un telpas noformējumu ar savu klātbūtni padara īpašu. 

Reti kurš aizdomājas, ka ar šo pļavas iemītnieču palīdzību var panākt krietni greznāku, romantiskāku un oriģinālāku noformējumu, nekā ar ierastajām rozēm vai vēl ko citu. Šo ideju ņēmuši vērā daudzi, tāpēc ziedi tiek izkārtoti stikla traukos, burkās, pudelēs, sasieti pušķos, iekarināti griestos un pat ar tiem papildināti līgavas pušķi.

Karalienes Annas mežģīnes ar savu vienkāršību padara greznu arī galda noformējumu, ar ziediem var papildināt galda salvetes un kartes pasniegšanu kāzās, tāpat saspiests zieds var tikt ievietots rāmīti aiz stikla un kalpot kā mākslas darbs, taču ir vērts tos izkārtot kaut necilākajā vāzē un izrotāt mājokli ar šo dabas sniegto skaistumu, kas tieši tagad pļavās zied vispilnīgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!