Foto: DELFI

Kad dīķis aizaudzis ar ūdenszālēm, to ir gandrīz neiespējami iztīrīt. Ko darīt, lai atbrīvotos no nepatīkamās un zaļās ūdens virskārtas? "Tava Dārzs" atbildi meklēja tautas pūra lādītē – forumā "Cālis".

Lai gan ieteikumu nav daudz, tos tomēr ir vērts ņemt vērā, jo daži knifiņi var atvieglot "rakšanos" pa netīro dīķi.

Foruma dalībnieks iesaka: "Bez ūdens atsūknēšanas, nekas nebūs līdzēts! Tikai tad, kad tas būs izdarīts, varēs izgrābt lapas, dūņas un visus citus netīrumus. Svarīgi visu attīrīt līdz pat smiltij, lai zāle atkal nesāk augt. Ja dīķī ir zivis – tad tās var arī pēc ūdens atsūknēšanas vai tajā mirklī, kad ūdens dīķī palicis pietiekami maz, salasīt ar rokām un lieliem sietiem. Zivis nepieciešams ielaist ūdens atvaros un pārvest uz citu vietu. Ļoti būtiski ir iztīrīt ūdens ieteku, respektīvi, pazemes avotiņu. Tas ir darbietilpīgi, bet rezultāts, šķiet, būs ilglaicīgs."

Citi atzīmē, ka dīķi nepieciešams tīrīt vismaz reizi piecos gados un to būtu prātīgi darīt ar ekskavatoru. Ja dīķī ūdens tiek atsūknēts, tad ieteicams nobērt gultni ar kaļķiem dezinfekcijai (ieteicams vēlā rudenī).

Ja centīsieties dīķi tīrīt mehāniski, respektīvi, ar rokām, tad foruma dalībnieki iesaka izmantot plastmasas bļodu vai pat laivu, kuru pa ūdens virsmu velk līdzi un tajā liek netīrumus, kurus vēlāk, kad tie izžuvuši, jāmet komposta kaudzē. Ja zāle tiks atstāta uz ziemu pie dīķa, tad veidosies dūņas dīķī.

Vēl kāds atzīts veids, kā atbrīvoties no netīrumiem dīķī, ir zivis – baltie amūri, bet, ja ir liels dīķis, tad tos vajag ļoti daudz. Baltais amūrs ēdot zāli.

  • Ieskaties šeit, lai noskaidrotu speciālistu padomus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!