Foto: Shutterstock
Daži mārtiņrožu stādi jau noziedējuši, citi vēl ir pašā plaukumā, atkarībā no šķirnes, bet noteikti ne vienam vien radies jautājums, vai tās iespējams kaut kā saglabāt, lai iestādītu dārzā un pēcāk par rudens ziedoni priecāties jau puķudobē? Lūkojām pašmāju pieredzi ''Cālis'' forumā.

Kāda mazdārziņa īpašniece atzinusies, ka nav pat gaidījusi pavasari un gan noziedējušās, gan vēl ziedošās mārtiņrozes iestādījusi dobē jau rudens sezonā. Tam iemesls gan bijis tāds, ka neesot bijusi vieta, kur tās atbilstošā klimatā uzglabāt. Kāda foruma aktīviste ierosina izmantot balkona, lodžijas, terases, garāžas, noliktavas priekšrocības un podiņam ļaut pārziemot tur, jo istabas temperatūrā tas noteikti neizdosies. Tikai jāuzmana, lai izvēlētajā telpā būtu pietiekams gaisa mitrums. Piemēram, kāda fpruma lasītāja stāsta, ka garāžā ar sauso gaisu nācies augu aptuveni reizi mēnesī aplaistīt, taču varot arī augsnes virskārtu noklāt ar purva sūnām, jo tās ļoti labi saglabā vajadzīgo mitruma līmeni.

Vai tas būtu pagrabs, garāža vai noliktava, raugies, lai noglabātajam podiņam būtu nokniebti visi ziedi. Tos, kas jau noziedējuši un nokaltuši, noknieb uzreiz. Taču, kad liec jau ziemas miegā vēsumā, nogriez arī ziedkātus gandrīz līdz poda malām. Kad ir īstais laiks mārtiņrozes vest ziemas guļā? Vai nu tad, kad tās pašas dabīgi noziedējušas, vai ārā izliektie podiņi apsaluši.

Ja esi sarūpējis mārtiņrozes podiņā, ar ko rotāt telpas, tad zini – būs grūti saglabāt līdz nākamajam gadam tieši tāpēc, ka tās pieradušas būt siltumā. Centies tām mājoklī atrast pēc iespējas vēsāku vietu, piemēram, palodzi – tad arī tās ilgāk ziedēs.

Kad modināt augu? Pēc forumā aplūkotajām lasītāju pieredzēm var teikt, ka aprīļa vidū noglabāto augu var iznest siltumnīcā un ļaut tam pamazām mosties. Ja izaug jauni dzinumi, tos var izpiķēt un stādīt atsevišķi jau dobēs. Taču var stādīt arī visu stādu vienviet, tikai jārēķinās, ka tas noteikti neizaugs tik kupls un bagātīgs kā bija sākotnēji, tikko no veikala atvests. Ja vēlas lielākus apstādījumus, tie jāvairo ar spraudeņiem.

Visticamāk, pat, ja izdosies augu pārziemināt, glītās krizantēmu bumbas vietā nākamgad izaugs necila mārtiņrozes "slotiņa", kas, iespējams, pat būs ar citas krāsas ziediem, par sagaidāmo rezultātu skaidro mārtiņrožu pazinēja. Ko vēl par mārtiņrožu saglabāšanu līdz pavasarim saka profesionālis, lūko šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!