Ja nevēlies izmantot plašo stādu piedāvājumu tirgū, dārza preču veikalos vai stādu audzētavās, jo gribi sajust to prieku, kāds rodas, vērojot pašas lolotu un audzētu ziedu skaistumu, vēl var pagūt iesēt puķes tieši dobē.

Tiem, kas seko līdzi Mēness kalendāram, jāņem vērā, ka ziedošos augus sēj tā sauktajās ziedu dienās augošā mēnesī. Lai arī šajā ciklā minētās dienas bija vakar un aizvakar, sēt var arī šodien - lapu dienā. Jārēķinās gan, ka tagad sētās puķes uzziedēs nedaudz vēlāk nekā tas būtu ar jau izaudzētiem stādiem.

Tā kā sestdien iestājas pilnmēness, nav ieteicams neko sēt vai stādīt dienu pirms un dienu pēc fāžu maiņas. Tādēļ - piektdien un sestdien atpūšamies no dārza!

Protams, tālāk uzskaitītās nav vienīgās puķes, ko var sēt tieši dobē. Izvēloties savas vasaras puķu dobes rotu, jāņem vērā, ka nevajadzētu tagad sēt tās viengadīgās puķes, kuru dēsti jāaudzē siltumnīcā. Šī informācija ir norādīta uz sēklu iepakojuma - vai ar siltumnīcas piktogrammu, vai vārdiski.


Kliņģerītes

Plaši pazīstams augs, kas atkal iekarojis savu vietu krāšņumdārzos. No gaiši dzeltenām līdz gandrīz brūnām - vienkrāsainas un ar tumšākiem vidiņiem. Kliņģerītes noder gan piemājas dārzos, gan apstādījumos, lielu, spilgtu krāsu laukumu veidošanai. Ļoti skaistas arī griezto ziedu kompozīcijās.

Kliņģerītes sēj tieši dobēs saulainā vietā siltā, mitrā augsnē. Pēc divām nedēļām, kad puķes ir izdīgušas, tās jāretina, atstājot 20-25 centimetru atstarpes. Zied no jūlija līdz oktobrim.

Ja noziedējušās kliņģerītes nenogriež, tās viegli pavairojas pašas, izkaisot sēkliņas.


Magones

Magones sēj tieši dobēs bezvēja laikā saulainās vietā kaļķainā augsnē. Sēkliņas ir ļoti sīkas, tādēļ tās pirms sēšanas jāsajauc ar smiltīm - tādējādi tās varēs vienmērīgāk un retāk izsēt. Iesētās sēklas piespiež mitrajai augsnei.

Puķes sadīgst aptuveni 12 dienās, izdīgušos asnus retina, atstājot 15-20 centimetru atstarpes. Magones zied ļoti īsu brīdi - jūlijā.

Ja puķes audzētas griezto ziedu kompozīcijām, tās griež, kad tikko redzama magones pumpura krāsa. Pirms ievietošanas vāzēs, kātus iešķeļ un noskalo remdenā ūdenī. Uz īsu mirkli kātu galus var apdedzināt vai iegremdēt remdenā ūdenī. Vāzē magones ievieto siltā vai pat karstā ūdenī. Pēc dažām dienām pumpuri izplauks pilnībā, ziedēs vēl 3-4 dienas un tad vainaglapas nobirs.


Rudzupuķes

Lai arī savvaļā rudzupuķes aug labības laukos kā nezāles, tomēr tās ir ļoti skaistas un, pareizi koptas, izcili papildinās vasaras puķu dobi. Noderīgas griezto ziedu ieguvei - vāzēs zied ilgi.

Rudzupuķes sēj tieši dobēs, saulainā aizsargātā vietā. Tās sadīgst 10-12 dienās. Gluži tāpat kā citus sētos augus, arī rudzupuķes ir jāretina, atstājot aptuveni 15 centimetru atstarpes. Vidēji 8 nedēļu laikā pēc iesēšanas puķes izplauks un ziedēs visu vasaru, ja regulāri nogriezīs noziedējušos ziedus.


Samtenes

Lai arī pamatā samtenes sēj pavasarī - siltumnīcās vai lecektīs, tās var sēt arī tagad - tieši dobē. Samtenēm patīk saulainas vietas un tās nav izvēlīgas augsnes ziņā.

Apstādījumos tiek plaši lietotas gan grupās, gan apmalēs. Augstākās šķirnes var izmantot arī griezto ziedu kompozīcijām, tomēr ne visiem patīk samteņu lapu smarža.

Sēšanai dobē piemērotākas ir sīkziedu samtenes. Lielziedu šķirnes ir kaprīzākas un grūtāk izaudzējamas, turklāt tās var nepagūt uzziedēt līdz rudenim, raksta žurnāls "Ievas Māja".

Šajā pašā izdevumā ieteikts arī kādu samteņu rindu iesēt starp zemeņu, sīpolu un burkānu dobēm, jo kaitēkļiem nepatīk samteņu īpatnējā smarža.


Rezēdas

Rezēdas audzē galvenokārt maigās, patīkamās smaržas dēļ. Parasti sēj gar dārza celiņiem vai dobes apmalēm. Tās var audzēt arī podos vai konteineros.

Sēj saulainā vai nedaudz apēnotā vietā. Rezēdas necieš pārlieku augsnes mitrumu un labi aug tikai barības vielām bagātās augsnēs.

Sadīgst 12-14 dienu laikā. Kamēr augi nostiprinās, sausā laikā vēlams tos ēnot un laistīt. Retina, atstājot 15 cm atstarpes. Zied no jūlija līdz septembrim.


Matiolas

Matiolas neizskatās īpaši dekoratīvi, tās var audzēt neuzkrītošās vietās. Galvenā nezilo violeto ziediņu burvība ir patīkamā smarža - kad vakaros atveras ziedi, tie izplata pasakainu aromātu.

Matiolas sēj tieši dobēs, tās sadīgst 6-10 dienās. Tagad sētās uzziedēs jūnija beigās. Diemžēl matiolu ziedēšanas laiks nav pārāk ilgs, tās uzzied, nozied un viss! Lai paildzinātu smaržīgo ziedēšanu, matiolas sēj atkārtoti ik pēc pāris nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!