Foto: Shutterstock
Tie, kas jau iepriekš manījuši pievilcīgās vertikālās dobes, noteikti pieķēruši sevi domās – kā gan tādu var izveidot pats un vai tas ir viegli? Atbildes uz šiem jautājumiem, kā arī praktisku video pamācību, kā to katrs pats var izveidot, sarūpējis portāls ''Better Homes and Gardens''.

Lai arī gala rezultāts šķiet sarežģīti īstenojams, patiesībā pēc šīs video pamācības noskatīšanās tā vien gribēsies izmēģināt savas prasmes un izveidot ko līdzīgu savam balkonam, dārzam vai terasei. Iestādīt kastītēs garšaugus, dekoratīvus augus un dārza puķes.

Nepieciešams:

  • Koka palete;
  • Melna agroplēve;
  • Skavotājs;
  • Āmurs;
  • Papīra nazis;
  • Substrāts;
  • Augi stādīšanai pēc izvēles.

Vispirms koka paletei jāizzāģē pāris posmi. Tie jāizzāģē tikai no vienas puses, otrā pusē jāatstāj visi koka dēlīši.

Pēc tam ar melno agroplēvi izklāj paletes iekšpusi, lai tiktu noklāts pilnībā viss laukums. Materiāla piestiprināšanai izmanto skavotāju. Pieskavo ne tikai pamatnes daļu, bet arī sānus, lai agroplēve stingri turētos pie paletes. Lai skavas būtu stingrāk piestiprinātas, viegli piesit tās ar āmuri. Agroplēve nepieciešama, lai substrāts neizbirtu.

Apgriez paleti otrādi un noklāj arī otru pusi ar agroplēvi, un ar skavotāju piestiprini malas.
Kad tas izdarīts, vertikāli novietojot paleti, jāsaber iekšpusē konkrētajiem augiem nepieciešamais substrāts un tad var pieskavot arī malas.

Paletes pusē ar neizgrieztajiem posmiem ar papīra naža palīdzību izgriez spraugas tajās vietās, kur vēlēsies stādīt augus. Šajās spraugās var iestādīt augus, un, ja nepieciešams, vari tās vēl papildināt ar substrātu.

Vertikālo dārzu pie sienas vislabāk piestiprināt, ja ir kāds dēlītis, uz kura uzstutēt paleti.

Vertikālā dārza kopšanā jāievēro, ka laistīt visērtāk būs no paletes augšpuses, taču, ja ir iespēja, paleti var noņemt, apliet augus katrā nodalījumā, ļaut ūdenim uzsūkties un tad pielikt pie sienas atpakaļ.

Video pamācība:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!