Skaists rudens mums asociējas ar zeltainām un krāsainām lapām, kas visapkārt sabirušas kā raiba sega, taču, kamēr lapas tikai pamazām sāk zeltēt, uz to fona lieliski izceļas romantiskie virši. Turklāt viršu ziedēšanu var baudīt ne tikai priežu silos, mežu izcirtumos un sūnu purvos, bet arī piemājas dārzā. Lai uzzinātu, kā pareizi izaudzēt viršus pašu dārzā, konsultējāmies ar stādaudzētavu ''Baltezers''.

Virši (Calluna) ir 30 līdz 70 centimetru augsti ēriku dzimtas puskrūmi, kas, atkarībā no to šķirnes, zied dažādos laikos, taču parasti pirmā ziedēšana novērojama augustā un turpinās līdz pat vēlam rudenim. Neatkarīgi no šķirnes, viršiem ir visai līdzīgas prasības audzēšanai dārzā. Jāizvēlas saulaina vieta, kas pēc iespējas vairāk atbilst dabiskajiem apstākļiem - priežu mežu siliem ar nelielu noēnojumu.

Kā stāsta stādaudzētavas vadītājs Varis Kazaks, tad viršus, kas pieejami podiņos, stāda tieši rudens sākumā, taču novērots, ka arī agrāk vai vēlāk, kad stādi ir pieejami, tie var itin labi izaugt un pielāgoties mainīgajiem laikapstākļiem dabā. Speciālists stāsta, ka septembris ir iecienītākais laiks viršu stādu iegādei, jo tieši tad var iepazīties ar šķirņu dažādību un izvēlēties tīkamākos ziedus. Un kurš gan negrib iepriekš redzēt, kāds izskatās augs, pirms tas iestādīts pašu dārzā?

Piemērotākā vieta stādīšanai

Viršu audzēšanā jāņem vērā, ka tiem nepatīk liels mitrums, tāpēc jāizvēlas pēc iespējas saulaināka un siltāka vieta to stādīšanai, taču derēs arī mazliet noēnota vieta. Tikpat svarīgi ievērot, lai virši augtu skābā augsnē ar pH līmeni 4,5 līdz 5,5. Viršiem noteikti nebūs piemērota pārlieku mitra, smaga un mālaina augsne. Tā vietā izvēlies labi drenētu augsni, kas nav arī pārlieku sausa. Ja augsne ir smilšaina, to var papildināt ar kūdru un priežu mizu mulču 30 centimetru slānī. Ja apstādījumu papildināsi ar kūdras un mulčas sajaukumu (pusi uz pusi), tad apstākļi nodrošinās labvēlīgu vidi to augšanai.

Ja vien ir iespēja, tad viršus labāk stādīt vietā, kur mitrums dabiski notek, piemēram, uzkalniņos un nogāzēs.

Mēslošana – lieka vai nepieciešama?

Speciālisti gan norāda, ka ar mēslošanu nevajadzētu aizrauties, bet pāris reizes gadā to var darīt, lai augs saņemtu visas nepieciešamās barības vielas sekmīgai augšanai.

Mēslošanai vislabāk izmantot rododendriem vai hortenzijām paredzēto mēslojumu, kas palīdzēs uzturēt skābu reakciju un pie viena nodrošinās augu ar nepieciešamajām barības vielām.

Laistīšanas priekšnoteikumi

Pirms ķeries klāt pie viršu aplaistīšanas, ņem vērā, ka stādiem nepatiks, ja tie tiks rasināti vai nedaudz apslacināti ar ūdeni. Labāk stādus kārtīgi aplaistīt retāk, nekā bieži un pavisam nedaudz. Ja tas netiks ņemts vērā, augs kļūs vārīgāks pret dažādām slimībām.

Lai regulārais mitrums nekaitētu stādiem, tos nepieciešams mulčēt. Mulčējums palīdzēs mitrumam nesaskarties ar lapojumu.

Pavasarī virši jāapgriež!

Lai panāktu kuplāku viršu ziedēšanu un apstādījums saglabātu dekorativitāti, pavasarī tie uzmanīgi jāapgriež. Tas jādara aprīlī vai maijā, kad virši vēl tikai gatavojas mosties. Jāievēro, lai apgrieztas tiktu tikai noziedējušās ziedkopas, turklāt ne visas, bet tikai neliela daļa no tām. Ja tiks apgrieztas ziedkopas pārāk tālu, līdz koksnainajiem dzinumiem, tie vairs neataugs, un viršu stāds visai drīz iznīks.

Šķirņu dažādība

Viršu audzēšanai pašu dārzā lielākā priekšrocība ir tā, ka var izvēlēties dažādas šķirnes un radīt krāšņu apstādījumu rudens sezonai vairāku mēnešu garumā. Lai arī virši asociējas ar konkrētu toni, patiesībā mūsdienās šķirņu dažādība ir tik plaša, ka iespējas viršu dobēm ir bezgalīgas.

Pumpurziedu un pildītu ziedu virši, balti, rozā, sarkani, tumšāki un gaišāki violeti ziedoši, agrāk un vēlāk ziedoši utt. Ņemot vērā katras šķirnes īpašības, var izveidot viršu dobi, kas sāk ziedēt jau augustā un vēlāk turpina pārņemt vēlākas šķirnes līdz pat vēlākam rudenim.

Ja vēl prāto, kā viršus ieviest savā daiļdārzā, tad zini, ka tie ļoti labi izskatīsies kopā ar skuju kokiem, turklāt augsnes prasības tiem ir līdzīgas. Viršus dobēs jāstāda kopā ar puķēm, kas augsnes ziņā ir saderīgas, un šajā jomā iederēsies ērikas, brūklenes, rododendri un galtērijas.

Ideja dārziņam uz palodzes! Ja nav iespējas viršus izaudzēt dārzā, tad šo rudens romanci var ieviest arī balkona kastēs vai puķu podos ar dubultajām sienām, kas neļaus iesalt sakņu sistēmai bargajās ziemas dienās. Šādas idejas īstenošanā pieprasītākās šķirnes ir ''Martiness'', ''Marlies'' un ''Fritz Kirchen''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!