Foto: Shutterstock
Kurš gan nav dzirdējis vai kaut filmās redzējis, ka Ziemassvētku laikā darinātie āmuļu vainadziņi vai saišķi piekarināti pie durvīm, un to motīvi parādās svētku noformējumos, piemēram, galda salvetēs un svētku kartītēs? Lai arī Latvijā āmuļi nav tik populāri, ir interesanti iepazīt šo neparasto augu, kas aug uz kokiem.

Lai arī lielākoties visiem šķiet, ka baltais āmulis (Viscum album) ir dārza puķe vai dekoratīvs krūms, patiesībā tas ir pusparazītisks krūms, kas aug uz lapu kokiem. Arī Latvijā tas novērojams augot uz kļavām, ābelēm, liepām un citiem kokiem. Šim augam raksturīga lodveida lapotne, kas veciem augiem var būt arī nokarena. Interesanti, ka šis augs var sasniegt pat 120 centimetru diametru. Neparastās augšanas dēļ savulaik uzskatīja, ka tas uzrodas no debesīm, jo tas nav nedz īsti koks, nedz arī krūms.

Ārzemēs baltais āmulis ir ļoti populārs, taču Latvijā retās sastopamības dēļ tas nav izpelnījies tik lielu atzinību, turklāt tas ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā. Kā raksta Darznica.lv, tad pirmā baltā āmuļa atradne Latvijas teritorijā bija uz liepas, Rūjienā, 17. gadsimtā.

Baltais āmulis patiesi ir ļoti skaists augs, it īpaši pavasarī, kad tas zied, bet arī baltās ogas jeb augļi ir ļoti dekoratīvi. Ne velti āmulis reti sastopams Latvijā, jo to pat speciāli izaudzēt ir ļoti grūti. Lai izaudzētu āmuli, gatavo ogu jāpārspiež un tās gļotainais mīkstums jāliek pie kāda lapu koka zara, kam nav izveidojusies kreves miza. Tad var cerēt, ka pusparazītiskais augs iedzīvosies un viedos atvases, kaut gan tas reti kam ir izdevies.

Āmuļa simboliskā nozīme

Kopš antīkiem laikiem āmulis bijis miera, labas gribas un mīlestības simbols, aizsargājošs talismans. Senie dziednieki balto āmuli uzskatīja par universālu ārstniecības līdzekli. Taču, kas attiecas uz Ziemassvēkiem, tad maģiskajā svētku laikā āmuļa zariem vai pušķītim pie durvīm vai vārtiem ir simboliska, sargājoša un dziednieciska nozīme. Tradicionāli āmuļi tiek pielikti vai piekarināti, jo tie piesaista labklājību, mieru un auglību. Interesanta tradīcija, kas ne rezi vien redzēta filmās - Ziemassvētkos jāskūpstās zem āmuļa.

Pirms āmulis kļuvis par skūpsta simbolu, tas tika uzskatīts par burvju pilnvaru seno ķeltu un teitoņu tautām. Tas spēja dziedēt brūces un ārstēt neauglību. Ķelti karināja āmuļus mājās, lai aizbaidītu ļaunos garus un piesauktu veiksmi, un šī tradīcija saglabājusies daudzviet pasaulē arī mūsdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!