Foto: Shutterstock
Ja šogad esi nolēmis pirmo reizi pievērsties kārtīga dārza izveidei vai arī vēlies papildināt savus darba rīku krājumus, šis apkopojums palīdzēs saprast, kas ir tās lietas bez kurām nevar iztikt un būs noderīgas dārza darbu veikšanai.

Dārza cimdi

Pieredzējušākie dārznieki ar to varbūt tikai iesmej, taču dārza cimdi tik tiešām ir ļoti noderīgi un praktiski, turklāt tie jāmaina teju vai katru gadu, jo tie ātri nokalpo un arī zaudē savu pievilcību. Vislabāk, ja dārza rīku noliktavā būs pieejami dažādi cimdi - gan mīkstie kokvilnas, gan gumijas, jo katrs noderēs savai situācijai un saudzēs rokas. Tiem, kam patīk izvēlēties skaistas lietas, noteikti uzrunās veikalos esošie krāšņie, puķainie un krāsainie dārza cimdi, ar kuriem noteikti būs divtik liels prieks pievērsties dārza darbiem.

Rīki dārza dobēm

Kad rokas ir skaisti sagatavotas dārza darbiem, atliek vien pievērsties galvenajiem pienākumiem, kur lieti noderēs dažādi rīki vieglākam procesam. Dārza dobju uzturēšana nav iespējama bez ravēšanas, tāpēc noteikti vajadzētu nodrošināties ar ērti lietojamu un kvalitatīvu kapli, mazo lāpstiņu, kas palīdzēs kaut ko pārstādīt vai papildināt augu ar zemi. Stādīšanas darbiem noderēs arī zemes irdinātāja rīks, bez kura dārznieki pienākumu pildīšanu nemaz vairs nespēj iedomāties.

Ķerra

Tā kā smagākos darbus visbiežāk atstājam stiprā dzimuma pārstāvju pildīšanai, tad visbiežāk arī vīrieši iegādājas gana ērtu un parocīgu ķerru, taču bez šī papildinājuma tik tiešām neiztikt. Rudenī lapu grābšanai, zaru un nopļautās zāles savākšanai, kā arī citiem dārza darbiem, tāpēc nodrošinies ar ērtu, viegli pārvietojamu un ietilpīgu ķerru.

Grābekļi

Bez grābekļa neiztikt ne lapu, ne zāles, ne arī nezāļu savākšanā, tāpēc grābekļi ir obligāta nepieciešamība. Turklāt nepietiks ar vienu grābekli vien, īpaši tad, ja pavasarī tiks rīkotas talkas, kad dārza un pagalma uzkopšanā varēs iesaistīt visu ģimeni, tāpēc vajadzētu nodrošināties ar vairākiem grābekļiem. Vairāki grābekļi nenozīmē, ka tiem jābūt identiski vienādiem, jo tie pieejami dažādi un ar atšķirīgu pielietojumu. Viens būs labāks lielākas kaudzes sagrābšanai, otrs zaru vai siena sagrābšanai.

Dārza šķēres

Par šo rīku ne visi iedomājas, kā par nepieciešamību, taču patiesībā tās tik tiešām ir ļoti noderīgas. Tās nepieciešamas koku zaru, krūmu un mazu koku griešanai un pat dzīvžogu apcirpšanai. Protams, katrai situācijai ir atrodamas savas šķēres, tāpēc katram pašam jāsaprot, kuriem dārza darbiem nepieciešami šie rīki, bet tikpat labi dažiem iepriekš minētajiem darbiem var izmantot arī dārza zāģi.

Lāpsta un dakša

Ne reizi vien nepieciešams kaut ko rakt, pārstādīt, papildināt ar zemi, tāpēc šiem darbiem nepieciešama lāpsta, un noteikti laba dārza lāpsta. Tai jābūt ērti lietojamai, ne pārāk smagai, ar pietiekami asu malu, lai šos darbus varētu izdarīt ne tikai vīrieši. Tāpat dārza dakša noderēs augsnes sadalīšanai vai citu produktu, kas ir neērti lāpstai, pārvietošanai.

Dārza trauki

Ne gluži tik glauni trauki kā virtuvē uz galda, bet gan tādi, kuros nebūtu žēl likt zemi, akmeņus, stādus un citas lietas, noteikti ir nepieciešami. Lai pārvietotu stādus un augsni, noderēs spainis vai kāda lēzena bļoda, taču vajadzētu nodrošināties arī ar lejkannu, neatkarīgi no tā, vai laistīšana tiek veikta ar šļūteni vai ko citu. Lejkanna ar maināmiem uzgaļiem ir vajadzīga, lai apslacinātu augsni un tikko iestādītus augus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!