Foto: Shutterstock

Lai mauriņš izskatītos glīti visas sezonas garumā, tas rūpīgi jākopj. Īpaši svarīga ir regulāra un pareiza tā pļaušana, atgādina Dārzatehnikaseksperti.lv.

Pļaušanas biežums un augstums

Pļaušanas biežums atkarīgs no zāliena augšanas ātruma, kas sezonas laikā var būt mainīgs. Ja saimnieks vēlas ideālu mauriņu, iespējams, tas būs jāpļauj divas reizes nedēļā vai pat biežāk.

Svarīgākais, kas jāatceras, - nedrīkst nopļaut vairāk par trešdaļu no zāles stiebra garuma, jo tad apstājas zāles sakņu augšana. Līdz ar to arī stiebri neaug un necero. Mauriņš kļūst ass, un cietie zāles stiebri sāk durties kājās.

Ja zāle jau ir krietni pāraugusi, var pļaut kaut vai katru dienu, kamēr tiek sasniegts vēlamais mauriņa augstums. Taču tik un tā jāievēro vienas trešdaļas likums.

Optimālais pļaušanas augstums ir aptuveni 5 centimetri (atkarībā no zāliena sugas tie var būt arī 3 centimetri). Ja vēlas saglabāt šādu garumu, zāliens jāpļauj, līdzko tas sasniedzis 7 centimetru augstumu.

Piemērotas tehnikas izvēle

Ir pieejama dažāda veida mauriņa pļaušanas tehnika, un katrs var izvēlēties sev piemērotāko pēc zāliena platības un savām vēlmēm un iespējām. Piedāvājumā ir gan elektriskās un akumulatora pļaujmašīnas mazām platībām, ar degvielu darbināmās, gan arī stumjamās vai pašgājējas. Platībām, sākot no 2000 kvadrātmetriem un vairāk, būtu vērts apsvērt mauriņa traktora iegādi. Grūti aizsniedzamām vietām un garai zālei noderēs trimmeris. Savukārt, ja vēlaties darbu uzticēt kādam citam, var izvēlēties pļaujmašīnu – robotu.

Izvēloties pļaujmašīnu, svarīgi pievērst uzmanību pļaušanas platumam, kā arī tam, lai varētu regulēt pļaušanas augstumu. Jāpārbauda arī naža asums. Ja nazis ir truls, griezuma vieta nebūs līdzena un zāles stiebri tiks traumēti.

Lai tehnika ilgāk kalpotu, svarīga ir tās tīrīšana pēc katras pļaušanas reizes, kā arī regulāra apkopes veikšana.

Pirmā pļaušana

Ja ir iesēts jauns zāliens, pirmā pļaušana jāveic, kad tā garums sasniedzis aptuveni 6 – 10 cm. Svarīgi arī nekavēties ar pļaušanu. Pašā sākumā aktīvi jāveicina tā augšana, lai zāliens būtu biezs, vienmērīgs un lai nerastos nezāles. Pirmajā pļaušanas reizē nevajadzētu pļaut zemāk par 5 cm. Pirmās trīs līdz piecas reizes nopļauto zāli ieteicams savākt ar savācējgrozu vai grābekli (vēlams – plastmasas). Nopļautās zāles savākšana palīdzēs samazināt viengadīgo nezāļu izplatīšanos.

Pļaušana rudenī

Rudenī zāles augšana samazinās, līdz ar to samazinās pļaušanas biežums. Atkarībā no laikapstākļiem pēdējo pļaušanu var veikt pat oktobrī un novembrī. Pēc pēdējās pļaušanas mauriņu vajadzētu nogrābt ar grābekli vai speciālu zāliena slotu, kas labi izķemmēs zālienu un veicinās tā augšanu. Ja nepieciešams, rudenī mauriņu var arī mēslot.

Pats galvenais, kas jāpatur prātā, - sezonas noslēgumā jāatstāj tīrs, zemu nopļauts mauriņš.

Nopļautās zāles savākšana

Ne vienmēr nopļautā zāle ir jāsavāc. Tā ir bagāta ar barības vielām, un labi kalpo kā mēslojums augošajai zālei. Ja mauriņš ir labs, nopļautās zāles pārpalikumus vajadzētu savākt katru trešo, ceturto reizi, ja vien tie nav lieli zāles kumšķi. Tad gan tos vajadzētu noteikti savākt.

Sausa vai slapja zāle?

Ieteicams ir pļaut sausu zāli, jo slapja zāle lips klāt pļaušanas mehānismam, līdz ar to radot papildu slodzi tehnikai.

Ir vērts atcerēties vēl kādu svarīgu lietu! Labāk neko nemazgāt uz zāliena. Sadzīves ķīmija var izdedzināt dzeltenus pleķus zāles segumā, mauriņam vēl ilgi nāksies atkopties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!