Foto: LETA
"Kā pasargāt pagalma zālienu no izmīdīšanas? Man teica, ka zālīti vajag sēt un audzēt uz nostiprinoša paklāja. Vai esat par tādu dzirdējuši? Kur tādu nopirkt? Un cik tas varētu maksāt?" vaicā Agnese Koknesē.

Nezāles dobēs aug kā trakas, turpretī cilvēku lutināts pagalma mauriņš kļūst skumīgs jau pēc pāris nevainīgām ballītēm. Lai tā nenotiktu, zālītei nāk talkā dažādi ģeosegumi, kas pasargā augus no izmīdīšanas.

Spēcīga zāliena izveidošanai vispiemērotākais ir augsnes preterozijas ģeopaklājs. Tas ir 20 mm biezs haotiski savītu poliamīda šķiedru paklājs ar 95% brīvo tilpumu, ko aizpilda ar augsni. Mehāniski izturīgās poliamīda šķiedras veido skeletu, kas palīdz veidoties spēcīgam sakņu stiegrojumam, aizsargāt zālienu no mehāniskiem bojājumiem un augsnes erozijas. Paklājs tik labi notur augsni, ka to var izmantot pat noslogotu zaļo laukumu un zaļo autostāvvietu virsmas nostiprināšanai. Futbola laukumu veidošanai lieto speciālo ģeopaklāju, kas divas līdz trīs reizes pagarina laukuma zālāja mūžu.

Polimēra īpatnējais svars (1,14 g/cm3) ir lielāks nekā ūdenim, tādēļ to var ieklāt arī ūdenskrātuves dibenā un nostiprināt ūdensaugus. Pirms ģeopaklāja uzklāšanas nolīdzina laukuma virsmu un pieblietē zemi. Tad izrullē paklāju un malas sastiprina (šim nolūkam var izmantot arī parastas celtniecības naglas) un 10 cm biezā kārtā apber ar augsnes un sēklu maisījumu. Paklājs no izmīdīšanas var pasargāt 5o slīpumā augošu zālienu, tomēr ar to nepietiek, lai zālienu pasargātu no bieži kursējošas automašīnas riteņiem. Tādos apstākļos nepieciešams zāliena režģis. Tas sastāv no 5 cm lielām šūnām, kuru maliņas uztver mašīnas svaru un novada to augsnes zemākā slānī. Režģis nodrošina 90 % zāles pārklājuma un iztur līdz 200 t/m2 lielu slodzi. To lieto vietās, kurās zāliens pakļauts mehāniskai slodzei. Ažūrais režģis nodrošina augiem un mikroorganismiem piemērotu mikroklimatu. To viegli transportēt un ātri samontēt ar speciālu savienojuma slēdzi. Bieži vien režģi izgatavo no otrreizējām izejvielām, to var atkārtoti pārstrādāt arī pēc demontāžas.

Vislabāk būtu kombinēt - zālienu veidot uz paklāja un automašīnas trasi ieklāt ar režģa plāksnēm. Lai ieklātu režģi, iezīmē automašīnas trasi no ceļa līdz garāžai un tajā 20 - 40 cm biezumā noņem augsnes virskārtu. Malās novieto apmales un tukšo laukumu piepilda ar 15 - 30 cm biezu oļu vai šķembu kārtu, ko pārsedz ar 5 cm biezu smilšu un komposta maisījumu. Vispirms režģa detaļas savieno gareniski, viegli paceļot režģi un fiksējot mēlīti. Režģi pie zemes piestiprina ar garām metāla naglām. Šūnās iesijā ar sēklām sajauktu augsnes virskārtu un aplaista. Lai saglabātu zālienu, augsnei jābūt 5 mm zemāk par režģa malu.

Preterozijas ģeopaklājus un zāliena režģus var iegādāties specializētajos celtniecības preču veikalos. Kvalitatīvam izstrādājumam gandrīz visos cenas ir diezgan līdzīgas.

Konsultēja SIA "OK Būvmateriāli" eksperts Jānis Lūsiņš. Uzziņa

Pats vienkāršākais ģeosegums ir ģeomembrāna, - izturīga plastmasas plēve, kuru lieto precīzai augsnes slāņu nodalīšanai. Plēve ir gan ūdensnecaurlaidīga, gan arī nelaiž cauri augu saknes. Pagalmā noderēs peldbaseina vai dekoratīva zivju dīķa veidošanai. Celtniecības hidromembrānas neizmanto zemes darbiem, jo tās nav pietiekami izturīgas.

Ģeotekstils norobežo dažādus augsnes slāņus. Laiž cauri ūdeni, tomēr aiztur augu sakņu izplešanos, neauglīgā augsnē veidojot izolētas bedres koku stādīšanai vai ceļu būvē norobežojot šķembu smilšu slāni no pamata augsnes. Austos un neaustos ģeotekstilus izgatavo no sintētiskās šķiedras.

Preterozijas ģeopaklājus lieto augsnes erozijas novēršanai dažādās vietās, piemēram, arī upju krastos. Sintētiskos ģeopaklājus izgatavo no polimēriem, bioloģiskos ģeopaklājus - no organiskiem materiāliem, kas laika gaitā sadalās.Padomi

Iekams meklēt sintētiskajiem ģeopaklājiem, jāapsver iespēja pagalmā vienreiz ņemt un iekopt kārtīgu zālienu - iegādāties speciālu sēklu maisījumu, ievērot pareizu, bet darbietilpīgu tehnoloģiju.

Ļoti ātri zālāju var nostiprināt ar ekstrudēto zāliena ģeorežģi, kas atgādina izturīgu plastmasas tīklu ar trīs līdz četrus milimetrus resnu diegu. Režģi izritina tieši uz zāliena un nostiprina uz augsnes ar enkuriem. Tā kā režģis dabā noārdās ļoti lēni, tā kalpošanas laiks var būt desmitiem gadu.

Režģi var izmantot arī pagalma zāliena dekoratīvai noformēšanai. Katrā režģa kvadrātā var iesēt atšķirīgas krāsas zālāju un izveidot pagalmā oriģinālu dekoratīvo rakstu vai pasūtīt speciālas baltās režģa flīzes un kombinēt režģa zīmējumu - balts ar zaļu līnijā vai ornamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!