Zāliena aerācija – ko īsti nozīmē šāds vārdu salikums? Faktiski tā ir nelielu caurumiņu veidošana zālienā, lai bagātinātu to ar gaisu un veicinātu augšanu. Visefektīvāk to var izdarīt, izmantojot ar benzīnu vai elektromotoru darbināmu aeratoru, kam ir speciāli aerācijas asmeņi.

Kādēļ ir nepieciešama zāliena aerācija?

Ja ļausiet zālei augt savā vaļā un no pavasara līdz rudenim laiku pa laikam to tikai nopļausiet, var gadīties, ka sausā vasarā zāliens sāk dzeltēt un vairs neizskatās tik labi. Lai tā nenotiktu, ieteicams veikt zāliena aerāciju. Ar tās palīdzību zāliena saknes tiek iespiestas dziļāk zemē, kur tām labāk piekļūst gaiss. Tādējādi tiek veicināta zāliena augšana un ātrāka atjaunošanās, piemēram, pēc tam, kad draugu lokā spēlēta bumba un zāliens pamatīgi nomīdīts. Veicot zāliena aerāciju, var sekmīgāk cīnīties arī ar ieaugušu sūnu.

Pazīmes, kas liecina par zāliena aerācijas nepieciešamību:

  • zāliens ir palicis rets un plāns (vietās, kur cilvēki biežāk un vairāk staigā);
  • pēc lietus vai zāliena laistīšanas zemes virsma ir slapja un ūdens labi neiesūcas augsnē;
  • lai arī nesen nolijis lietus, zālienā ir nodzeltējušas vietas.

Kā zālienu aerēt?

Aeratora asmeņi jānoregulē tā, lai tie augsnē iespiežas 0,5–1 cm dziļumā. Pēc tam aerators jāstumj tieši tāpat, it kā pļautu mauriņu. Nevajadzētu pa vidu atstāt nepārbrauktas vietas. Savukārt, ja kādā vietā pārbrauksiet divas reizes, nekas slikts nenotiks. Zāliena aerācijai jāizvēlas piemērots laiks. To nevajadzētu darīt, kad augsne ir pārāk sausa vai pārāk mitra.

Vairākus gadus neuzirdinātai zāliena augsnei var izveidoties diezgan cieta virskārta, tāpēc pareizai aerācijai ir ļoti liela nozīme, lai zāles saknes saņemtu nepieciešamo gaisa un ūdens daudzumu. Augsnē, kurā nav pietiekami daudz gaisa, zāle nīkuļos un neaugs.

Kad zālienu aerēt?

Piemērotākais laiks zāliena aerācijai ir pavasarī pirms pļaušanas sezonas uzsākšanas vai arī rudenī, kad pļaušana jau pabeigta. Ja zāle ir pilna ar sūnām un jau iepriekšējā vasarā saules svelme nodarīja kaitējumu zālājam, aerācijas veikšana būtu ļoti vēlama!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!