Foto: PantherMedia/Scanpix
1. Krustziežu spīdulis. Reizē ar ziemas rapšu strauju attīstību barību uz zaļajiem rapšu ziedpumpuriem aktīvi meklē krustziežu spīduļi. Tie konstatēti vairāk nekā pusē no VAAD novērotajiem ziemas rapšu sējumiem.

2. Bumbieru lapu blusiņa. Vairākos bumbieru dārzos Dienvidkurzemē savairojušās pieaugušās bumbieru lapu blusiņas. Dārzos, kur jau iepriekš novērots šā kaitēkļa postīgums, jālemj par insekticīda smidzinājuma nepieciešamību.

3. Ābeļu kraupis - uz pagājušā gada inficētajām lapām nogatavojušās ābeļu kraupja sporas un vietās, kur nolijis lietus, izlidojušas un radījušas ābeļu lapu primārās inficēšanās risku. Šis risks konkrētā dārzā pastāvēs līdz brīdim, kad vecās inficētās lapas sadalīsies. Lai aizsargātu ābeļu stādījumus no ābeļu kraupja primārās infekcijas, ņemot vērā informāciju par sporu nogatavošanos, izlidošanu un/vai iespējamā lietus prognozi, jābūt gataviem lemt par fungicīdu smidzinājuma nepieciešamību. 

4. Bumbieru-kadiķu rūsa. Vietās, kur pēdējās dienās nolijis lietus, uz kadiķu zariem, kas inficēti ar bumbieru-kadiķu rūsu, var novērot uzbriedumus ar oranžiem izaugumiem, kas mitros laika apstākļos klāti ar želejveida masu. Tajos attīstās sporas, kas, vēja nestas, nokļūs uz bumbierēm un inficēs tās. Bumbieru stādījumos, kur jau iepriekšējos gados ir konstatēta bumbieru-kadiķu rūsa, jālemj par šīs slimības ierobežošanas pasākumu uzsākšanu.

5. Spradži konstatēti dīgstošajos vasarāju graudaugu un vasaras rapšu sējumos. Siltos un saulainos laika apstākļos agrās augu attīstības stadijās savairojoties, tie var nodarīt nopietnu kaitējumu.

6. Ābeļu ziedu smecernieks. Gan ābeļu, gan bumbieru dārzos ir konstatēti pirmie aktīvie ābeļu ziedu smecernieki.

7. Laputis. Ziemāju graudaugu sējumos parādījušās pirmās laputis.

8. Tripši. Atsevišķos ziemas kviešu un rudzu sējumos konstatēti pirmie tripši.

9. Graudzāļu miltrasas pirmās pavasara pazīmes konstatētas atsevišķos ziemas kviešu, rudzu un tritikāles sējumos. Pēdējo dienu sausie un saulainie laika apstākļi nav labvēlīgi slimības attīstībai, taču, palielinoties relatīvajam gaisa mitrumam (no 80 līdz 100%), var palielināties arī miltrasas izplatība.

10. Latvijas vietās, kur tas raksturīgi, izlidojušas maijvaboles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!