Augļu dārzos un krāšņumaugu dobēs aizvien aktīvākas kļūst laputis, bet kartupeļu laukos redzamākas kļuvušas kolorado vaboles, Māja&Dārzs vēsta Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti, kas apkopojuši datus par aktīvākajiem dārza kaitniekiem no 2. līdz 9.jūnijam.

Laputis. Pieaug laputu izplatība augļu dārzos un krāšņumaugu dobēs. Daudzviet uz ķiršiem savairojušās melnās ķiršu - madaru laputis, uz lauka pupām – melnās pupu laputis. Ābeļu lapas noklājušas ābeļu pelēko laputu kolonijas. Uz krāšņumaugiem un plūmēm sastopamas dažādu sugu laputis, galvenokārt zaļā krāsā. Jāņogulāju sarkanpangu laputis turpina postīgos darbus, tās slēpjas lapu apakšpusē.

Melnās ķiršu - madaru laputis

Dārza vabole (attēlā). Virs zālājiem lidinās dārza vaboļu mākoņi. Uz avenēm, rozēm un citiem dārza augiem tās sastopamas galvenokārt pa pārīšiem. Tās ir mazas brūnas vabolītes ne vairāk kā 1 cm garas, ko nevajadzētu sajaukt ar maijvabolēm, kuras ir tādā pašā krāsā, bet nekad nav tik maziņas.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado vabole). Uz dīgstošajiem kartupeļiem arvien biežāk sastopamas kolorado vaboles.

Ābeļu un bumbieru kraupis. No kraupja neaizsargātajos dārzos pieaug slimības pazīmju izplatība uz augļiem, arvien biežāk kraupja pazīmes parādās uz ābeļu un bumbieru lapām.

Bumbieru lapu blusiņa. Bumbieru dārzos, kur jau iepriekšējos gados bijuši vērojami bumbieru lapas blusiņas postījumi, konstatēta pieaugušo īpatņu savairošanās.

Kāpostu cekulkode. Vairākos kāpostu stādījumos novērota masveida kāpostu cekulkodes tauriņu lidošana. Jāuzmanās no mazajiem zaļajiem kāpuriņiem, kuri visai drīz sāks apdraudēt kāpostu augšanas centru.

Plūmju un ābolu augļu tinēji. Daudzviet vērojama masveida pieaugušo tinēju tauriņu lidošana, turpinās olu dēšana.

Ķiršu muša. Konstatēta ķiršu mušas pirmā izlidošana. Ja pagājušajā gadā ķirši Jūsu dārzā bija tārpaini, katrā ķiršu kokā vajadzētu izkarināt vismaz pa vienam dzeltenajam līmes vairogam.

Plūmju zāģlapsenes. Plūmju dārzos konstatēta plūmju zāģlapseņu lidošana.

Kauleņkoku sausplankumainība (cauršautās lapas). Uz ķiršu un plūmju lapām sāk parādīties brūni apaļi sausi plankumi, kuri vēlāk atmirs, atdalīsies no lapas un veidosies caurumi lapās.

Ābeļu pelēkā laputs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!