Kamēr Latvija līgoja, kolorado vaboles un citi kaitēkļi čakli rosījās vagās un dobēs. Kuri kaitnieki bijuši aktīvākie pagājušajā nedēļā? Lūk, Valsts Augu aizsardzības dienesta apkopotā informācija.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado vabole). Vairākos kartupeļu tīrumos ir konstatēta lapgraužu kāpuru izšķilšanās. Joprojām kartupeļos atrodamas pieaugušās vaboles un olu dējumi. Iestājoties siltākam laikam, kāpuru attīstība notiks straujāk, un pieaugs kaitējuma risks.

Kāpostu cekulkode. Neskatoties uz samērā vēsajiem laika apstākļiem, cekulkodes lidošana turpinās, un tās kāpuri sastopami galviņkāpostu un ziedkāpostu laukos.

Ābeļu kraupis. Ābeļu dārzos pieaug kraupja izplatība gan uz lapām, gan augļiem. Lietainie laika apstākļi veicina infekcijas tālāku izplatīšanos.

Bumbieru kraupis. Tāpat kā ābeļu dārzos, arī bumbieru lapas un augļus daudzviet nozīmīgi inficējis kraupis. Īpaši postīgs tas ir uz bumbieru augļiem – slimības rezultātā tie saplaisā un ātrāk inficējās ar puvēm.

Laputis. Laika apstākļi pēdējās nedēļas laikā nav bijuši labvēlīgi laputu attīstībai, tomēr tās joprojām bieži sastopamas augļu dārzos, ogulājos un citu kultūraugu platībās.

Kauleņkoku sausplankumainība (cauršautās lapas). Daudzos ķiršu un plūmju dārzos konstatēta nozīmīga slimības izplatība.

Bumbieru – kadiķu rūsa. Slimības izplatība turpinās, un tās izraisītie plankumi sastopami arvien biežāk.

Ķiršu muša. Ķirši sāk sārtoties, un uz tiem lido ķiršu muša. Dārzos, kur jau iepriekš novēroti ķiršu mušas kāpuru bojājumi, vēlams izlikt dzeltenos līmes vairogus, bojājumu ierobežošanai.

Tumšais zirņu tinējs. Daudzviet zirņi uzsākuši ziedēšanu un konstatēta zirņu tinēja pirmā izlidošana.

Burkānu lapu blusiņa. Burkānu lapu blusiņas turpina čokurot burkānu lakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!