Pēcjāņu nedēļā Latvijā aktivizējušies gliemeži, kuru nedarbu pēdas dārzā skaidri saskatāmas - robi izgrauzti gan krāšņumaugu, gan dārzeņu lapās, konstatējuši Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti, apkopojot informāciju par kaitēkļiem Latvijas dārzos laikā no 23. līdz 29.jūnijam.

Gliemeži. Mitrie laika apstākļi gliemežiem ļāvuši aktivizēties. To izgrauztie robi atrodami uz dārzeņu un krāšņumaugu lapām.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado vabole). Apmēram pusē no kartupeļu stādījumiem konstatētas pieaugušas lapgrauža vaboles. Vairākos kartupeļu tīrumos atrodami kāpuri, bet pateicoties vēsajiem laika apstākļiem, nelielā skaitā. Joprojām kartupeļos atrodami arī lapgrauža olu dējumi.

Kāpostu cekulkode. Cekulkodes turpina lidot. Tās kāpuri daudzviet manāmi sabojājuši galviņkāpostus un ziedkāpostus.

Burkānu muša. Lielākos burkānu laukos līdz šim nav novērota aktīva burkānu mušas lidošana, taču mazdārziņos daudzviet jau manāmi tās olu dējumi un kāpuru bojājumi.

Laputis joprojām sastopamas augļu, dārzeņu un krāšņumaugu platībās. Uz jāņogulājiem turpina attīstīties jaunas jāņogulāju sarkanpangu laputs paaudzes. Laputu bojātās augļu koku lapas sačokurojas, nomelnē un sakalst.

Pelēkā puve. Mitro laika apstākļu ietekmē zemenes sāk bojāt pelēkā puve. Puves bojā arī citas ogas, kuras šobrīd nogatavojas.

Ērkšķogu Amerikas miltrasa. Gan upeņu, gan ērkšķogu stādījumos konstatējamas Amerikas miltrasas pazīmes.

Ķiršu muša. Ķiršu mušas lidošana turpinās, tādēļ iepriekš izliktos dzeltenos līmes vairogus der nomainīt pret jauniem.

Burkānu lapu blusiņa. Burkānu lapu blusiņas čokurojumi atrodami ne tikai uz burkānu, bet arī uz diļļu un citu čemurziežu lapām.

Kartupeļu lakstu puve. Kartupeļu lakstu puve konstatēta dažos laukos Kurzemē un Latgalē.

Par to, kā cīnīties ar šiem dārza kaitniekiem, meklē informāciju portālā Māja&Dārzs, kā arī Valsts augu aizsardzības dienesta mājas lapā, kur atrodami daudzi noderīgi padomi un ieteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!