Kuri dārza kaitnieki šobrīd ir īpaši aktīvi? Valsts Augu aizsardzības dienesta apkopotā informācija par aizvadīto nedēļu - no 26.maija līdz 1.jūnijam.

Ābeļu un bumbieru kraupis. Augļu dārzos ir notikusi inficēšanās ar kraupi. Ja parasti pirmās pazīmes parādās uz lapām, tad šogad daudzos dārzos pirmās kraupja pazīmes konstatētas uz jaunajiem ābolu un bumbieru augļaizmetņiem. Kraupja izplatība turpināsies gan no pērnajām lapām, gan no plankumiem uz jaunajām lapām un augļiem.

Kauleņkoku pelēkā puve jeb ķiršu mēris. Kad ķirši ir noziedējuši un kļūst pamanāmas kauleņkoku pelēkās puves pazīmes – nokaltušu lapu čemuri, nokaltuši ziedi. Iespējama sveķu izdalīšanās no bojātajām vietām. Galvenais pasākums, ko šobrīd vajadzēt veikt – izgriezt un likvidēt bojātos zarus.

Kauleņkoku pelēkā puve

Tīklkodes. Gan augļu kokus, gan dekoratīvos kociņus daudzviet "satinuši" dažādu sugu (ābeļu, augļkoku, segliņu, ievu) tīklkožu kāpuri.

Tīklkodes kāpuru midzenis

Laputis. Neskatoties uz vēsajiem laika apstākļiem, laputis turpina "iekarot" arvien jaunus augus. Tās sastopamas uz krāšņumaugiem, ābelēm, bumbierēm, ķiršiem un plūmēm. Vairāk nekā parasti šogad tās sastopamas uz upenēm un jāņogām. Saulainos apstākļos sagaidāma vēl aktīvāka laputu savairošanās.

Aveņu ziedu smecernieks. Uz aveņu pumpuriem pulcējas aveņu ziedu smecernieki, lai sameklētu vietu olu dēšanai.

Kāpostu cekulkode. Kāpostu audzētāji – esiet modri! Aplūkojiet savus stādījumus, jo ir sākuši lidot cekulkodes tauriņi. Drīzumā būs sadētas pirmās olas un šķilsies mazie zaļie grūti pamanāmie cekulkodes kāpuri, kuri vispirms centīsies sabojāt kāpostaugu augšanas centru, pēc tam grauzīs lapās caurumus.

Bumbieru lapu pangērces. Bumbieru dārzos, kur jau iepriekš bija pamanītas pangērces bojājumu pirmās pazīmes, uzbriedumi uz bojātajām lapām kļuvuši vēl pamanāmāki – nobrūnējuši. Bojātās lapas iespēju robežās jāsavāc un jāiznīcina.

Bumbieru - kadiķu rūsa. Uz bumbieru lapām sāk parādīties pirmās slimības pazīmes – mazi oranži punktiņi. Ļoti iespējams, ka slimības ierosinātāja sporas vēl lido un iespējams vēl veselās augu lapas paspēt aizsargāt ar fungicīda smidzinājumu.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado vabole). Kartupeļi tikko sākuši dīgt un pamanītas pirmās kolorado vaboles.

Burkānu lapu blusiņa. Dīgstošo burkānu lapiņas sāk čokurot burkānu lapu blusiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!